diumenge, 5 de maig del 2013

Mad Women



Mad Woman és el contrapunt perfecte per a tots aquells seguidors de la sèrie de televisió “Mad Men” i que es pregunten quina era la visió de les dones. Com eren, que sentien i com vivien. La Jane Maas comparteix els seus records i els dels seus col·legues d’aquella època poc daurada per a la majoria de les dones.

Si no sou seguidors de la sèrie, no us amoïneu, l’autora en fa referencia però en tots els casos queda reflexada i explicada, per tant us ho podreu prendre com un exemple més a criticar o no de l’època.

La novel·la ens relata en forma de diari persona la vida de la Jane i es combina amb reflexions actuals sobre aquella època i el canvi social i cultural que s’ha donat des dels anys 60 fins avui en dia, centrant-se sobre tot en el canvi del paper de la dona.

La Jane és regia per la seva pròpia escala de valors: primer la feina, després el marit i després els fills. Les dues primeres depenien de que s’hi deixes la pell i l’ànima per mantenir-ho funcionant, els fills no marxarien.

El títol i la portada ens mostren el tipus de dona que calia ser per triomfar en un món d’homes, a les dones se les educava per sortir de la facultat amb un anell al dit, però unes poques havien entrat en el món dels homes, treballant més que ells i mostrant que podien competir amb ells.

Obrir-se camí en una jungla poblada de cavallers amb corbata no va ser fàcil per a la jove Jane: les poques dones publicistes es feien càrrec només de comptes petites, percebien salaris menors, estaven subjectes a patir assetjament sexual i no comptaven amb eines per defensar-se més enllà de seva astúcia i voluntat de triomfar. A Madison Avenue la creativitat, el sexe, l'alcohol, el tabac i les festes estaven a l'ordre del dia, i Jane Maas evoca, amb més humor que nostàlgia.

Una narrativa sincera i irònica ens aporta xafarderies i anècdotes que us portaran fins a la Casa Blanca, lleugera, molt entretinguda i addictiva. Es nota que l’autora era publicista, sap vendre molt bé el seu producte. És intel·ligent i brillant, ens presenta unes dones que havien de saber estar, que patien les incomoditats de la moda i suportaven estoicament el comportament dels homes, per descomptat que sempre hi ha excepcions tant per a uns com per als altres.

Una historia personal que mostra l’esperit de superació de moltes dones als anys 60 i tot allò que van haver de sacrificar per ser considerades més que un bonic ornament a casa del seu marit. Unes dones que van buscar la igualtat fora la Constitució a cop d’enginy, suor i moltes llàgrimes.

No espereu més i apreneu d’una veritable Mad Women.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada