dimarts, 21 de maig del 2013

Un quilo d'invisible



Després de catorze anys de carrera musical, de centenars de concerts i avions, d’haver escrit prop de cent cinquanta cançons per als discos d’Antònia Font i en solitari, d’una novel·la tan incomprensible com exitosa, d’haver-se disfressat de Blancaneu, de submarinista i de karateka, d’haver tingut dos fills amb la seva dona i d’haver promès que es retiraria la primavera del 2013, en Joan Miquel Oliver es relaxa... incompleix la seva promesa i publica aquest llibre. 

A “Un quilo d’invisible” trobem la historia teatralitzada protagonitzada per en Mané el pintor, la Vinyet dedicada a la decoració, Ell i Ella, la jove parella que lloga el pis. També trobem l’entranyable i en molts punts estereotipada Senyora Esclaramunda acompanyada del seu gos Xiste, la veïna del mateix replà de la parella que lògicament gaudeix dels esdeveniments que van succeint gràcies a l’aparició dels seus nous veïns.

Una comèdia molt actual i fresca que relata a la perfecció el context social actual, la crisi i els problemes que ara són universals per als joves. Il·lustrada per Roger Padilla (il·lustrador de les portades del grup Manel alhora que n’és guitarrista i compositor) emmarca encara més el tó còmic i desenfadat de la narració.

Dibuixos desenfadats i potser una mica simplificats i infantils però que destil·len el caràcter i personalitat de cadascun dels personatges a la perfecció. Dóna color a l’obra utilitzant tan sols el blanc i el negre alternant-los com a fons i en un àmbit quotidià, una casa amb els elements bàsics, la casa dels nois com a teló de fons.

És agradable veure el diàleg entre les il·lustracions de plana complerta amb el text, un equilibri perfecte per copsar la modernitat i espontaneïtat que l’autor i l’il·lustrador ens han volgut transmetre a quatre mans que semblar pertànyer a una mateixa ment.

Molt recomanada per als seguidors de l’essència d’Antònia Font doncs es desprèn el tó actual a l’estil descriptiu, un llibre diferent al que tenim entès darrerament per literatura però que no li fa cap deshonor, més aviat al contrari, encoratja al públic poc lector a tenir un llibre amable entre mans, un llibre fàcil de llegir i plagat de modernitat.

El mateix autor recomana: “Compri’l, no s’hi pensi més i ja tindrà la feina feta, aprofiti el dia per passejar, distreure’s i airejar-se. Compri el llibre i surti d’aquí! I al vespre quan arribi a casa... assegui’s al sofà i gaudeixi d’una lectura distesa i reparadora.”

Un llibre jove però no inexpert, ben al contrari és un projecte ambiciós i diferent que atreu a un públic que no ha de ser per força seguidor del autor i il·lustrador per captar la seva essència creativa. Un llibre fonamental per en riure-se’n de la crisi. Tot i això, per als fans, L’edició digital incorpora les cançons inèdites que Joan Miquel Oliver ha preparat per aquest llibre. Tot un encert de l’Editorial Empúries.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada