diumenge, 12 de maig de 2013

La rebel·lió catalanaAbans de poder parlar de les idees que Antonio Baños ens presenta en el seu primer llibre en català “La rebel·lió catalana” crec que és imprescindible donar una pinzellada sobre l’ideari de l’autor i com ell s’auto-presenta en les primeres pagines.
L’Antonio Baños és un home de mitjana edat, mig de Nou Barris, mig de Sant Andreu, un català dels de tota la vida, és a dir, amb els quatre avis de fora i que havia cregut des de sempre en la idea del federalisme considerant Catalunya la “querida” d’Espanya fins que va caure en que feia el ridícul i de la nit al dia va canviar a ser independent, el més curiós és que van ser personatges com Aznar, Pedro Jota i Ansón qui el van empènyer cap a la sedició. En aquell moment va entendre que era necessari el divorci de ... i no anar encontra de...
Us oferim el glossari i el 1r capítol per que pugueu veure el to, part humorístic i part sentimental, en que l’autor intenta expressar allò que sent, allò que llegeix a la premsa tant d’aquí com a la mad-press, i sobretot fets històrics que s’han anat recopilant des de totes bandes per fonamentar les idees.

Aquest llibre vol mostrar la importància de la societat i de les idees per poder avançar, ens vol mostrar la història com l’art de l’explicació dels fets passats amb intenció de donar sentit al present i fonamentar una bona base pel futur. Ens donarà un vano de fets històrics que es remunten als primers Imperis i als primers Regnes, el lector podrà estar d’acord amb moltes idees i amb d’altres no, ja que com queda pales en tot el llibre l’autor fa reflexions i en cap moment intenta ser alliçonador.

Reconec que aquest llibre és força incendiari, sobretot en el moment en que ens trobem, on es confon moltes vegades la política amb els calers, però certament té raó quan exposa que a vegades hem de tenir clar que no tots els afers que impliquen temes de diners tenen a veure amb el món de l’economia. Sovint, les idees i les conviccions són les que mouen els doblers de manera més arriscada i aquest fet ho ha tingut en compte el segell labutxaca.

Cada capítol és introduït amb títol propi i amb una sentencia en boca d’uns o d’altres que donen peu al autor a fer la seva reflexió sobre el tema. Tracta aspectes econòmics, del barça com a eina política, de l’estelada a la Diada del 2012, la necessitat de tenir capacitat per fer coses i de la necessitat d’una Constitució capaç d’evolucionar.

En cap moment té una mala paraula ni pels ERC (Espanyols residents a Catalunya) ni pels Espanyols com a ciutadans i societat, el problema recau en l’Estat i els que remenen les cireres al seu gust i plaer. Molts pensaran que un llibre d’aquestes característiques deu ser molt avorrit i feixuc, però tot al contrari, està plegat d’anècdotes, el joc dialèctic és brillant i la dinàmica en general marcada pels capítols curts crea un efecte addictiu.

M’agradaria acabar amb una frase del llibre “La independència és una collonada de la qual cap poble vol prescindir”. Així s’hauria de fer cas a Thomas Jefferson, pare de la Constitució dels E.U.A quan deia “ Déu, ens guardi de passar més de vint anys sense una revolució”.
Per tant la rebel·lió catalana, bé ho sabem, pot acabar en un no-res, però tenim l’obligació de fer-la i, si és possible, fer-la com ens agrada: maca i alegre. Perquè com deia molt bé la Mary Sampere, de la comèdia a la tragèdia només és qüestió d’un compàs.

Juego de Tronos. Tras las cámaras de HBOUn volum que impacta tant per dins com per fora. La seva edició amb tapes gravades, al més pur estil d’enquadernació antiga, fa d’ell un imprescindible en tota biblioteca. Un volum de luxe a un preu força raonable, només apte per a fans dels llibres i de la sèrie de HBO “Joc de trons”. Un friki autoregal que no us podreu perdre.

Podeu esperar trobar imatges de la sèrie fins al final de la temporada dos, cosa que dona que pensar que per properes temporades hi haurà properes entregues. Un merchandising de qualitat.

Un recull que ajuda a no perdre’ns, la veritat que la sèrie té molts personatges i de vegades se’ns pot escapar alguna cosa o alguna cara, o fins i tot a posar cara als personatges mentre llegim els llibres de la saga “Cançó de gel i foc”. Trobareu els arbres genealògics, els blasons, les cites sobre cada casa i frases concretes de diversos personatges o breus diàlegs que donen peu a punts importants en la historia, i per mostra un botó: “Al lleó no li importen les opinions de les ovelles” així ens presenten a Tywin Lannister, cap de la casa Lannister.

L'univers complet de la sèrie està recollit en aquest volum, que inclou entrevistes als seus creadors i actors protagonistes, fotografies de la gravació de la sèrie, esbossos del seu magnífic vestuari, dissenys preliminars i molts continguts visuals que faran que el lector es submergeixi de ple en el món de la sèrie que ha arrasat en les televisions del món sencer.

El llibre comença amb un prefaci on en George R.R.Martin ens parla del pas del paper a la pantalla, seguit per una introducció amb set preguntes a en David Benioff i D.B.Weiss. L’estructura de l’obra es divideix en capítols dedicats a : El mur, Invernalia, El desembarcament del rei, Ponent, Essos. Us oferim les primeres pàgines

Sabíeu que la idea de “El mur” s’inspira en el Mur d’Adriano? Aquesta curiositat i moltes d’altres les podreu descobrir en les seves pàgines. La genialitat de la seva estructura rau en la barreja de aspectes de la novel·la, il·lustracions i imatges de la sèrie. A més trobareu histories de rere la càmera, jocs de bromes entre productors i actors, dissenys de vestuari i moltes altres curiositats.

El format dels escrits tenen similitud amb els escrits medievals, amb lletres molt treballades, amb detalls als peus de pàgines, fulls en tonalitat de papir, volen semblar escrits propis del món imaginari de George R.R Martin. I les fotografies són molt acurades, impactants i molt ben trobades. Realment a mesura que el lector passa les pàgines queda impactat amb la força visual.

Si li haig de donar un però és que només es centra en les dues primeres temporades de la sèrie i per tant hi haurà, probablement, més volums cosa que encarirà el cost final de l’obra. Els capricis a la llarga surten cars, però gaudireu d’allò més mentrestant.

Recordeu: en el joc de trons o guanyes o mors.