dilluns, 3 de juny del 2013

L'aniversari secret



L’aniversari secret és el nou regal que ens fa Kate Morton, una autora que ha conquistat el cor dels lectors amb les seves novel·les anteriors “La casa de Riverton”, “El jardín olvidado” i “Las horas distantes”.

Una autora amb una sensibilitat especial que tracta amb molta cura i respecte les histories familiars i que va entreteixint un tapis ple de vida i colors gracies a uns personatges molt sòlids i ben construïts que ens mostren la seva vida i ens acompanyen plana a plana fins a poder tallar l’últim fil del teixit.

Els seus personatges principals acostumen a ser dones, en aquestes recau la força narrativa. Molts pensaran que potser aquest fet indica que són novel·les per dones, però s’equivoquen, el llenguatge de Kate Morton és universal, i entre la seva legió de fans hi ha homes i dones.

Acompanyats per una narrativa que adequa el tempo a l’acció i al temps, i a uns diàlegs rics en dinamisme, el lector podrà gaudir d’uns paisatges i d’uns temps passats i presents com s’hi la seva ànima es pogués ficar sota la pell dels personatges, fins a tal punt que no se’ns fa estrany acabar les seves novel·les amb joia i tristesa, la tristesa ens acompanya al tancar una novel·la que ens ha aportat nous sentiments i el luxe d’haver gaudit d’una bona historia, però també joia en pensar que la següent novel·la que escrigui Kate Morton ens sorprendrà.

Crec que “L’aniversari secret” és una de les seves millors obres, que el fet de dividir la historia en quatre parts dedicant especial èmfasis a quatre personatges diferents aporta un ventall més ampli de visió de la historia, podrem comprendre millor la Laurel, la Dolly, la Vivien i la Dorothy.

A més gaudireu amb l’alternança entre èpoques, viureu els anys trenta, els cinquanta i l’actualitat, amb les seves llums i amb les seves ombres. La història comença presentant-nos la Laurel del 1959, una jove adolescent vivaç que viu en una granja a Suffolk, una jove encapritxada per un noi, en Billy i amb somnis de grandesa que l’haurien de dur a Londres, quan el destí la porta de la ma a presenciar un crim que la canviarà per sempre.

Han passat els anys i la Laurel ha aconseguit els seus somnis, és una actriu cèlebre, però el seu passat la persegueix, és com el monstre que amaguem dins un armari, mentre és petit el pots mantenir amagat, però el pas del temps el fa més fort i pesat i acaba trencant la porta i et ve a saludar. La Laurel decideix tornar als seus orígens i descobreix l’inici d’una historia que no la deixarà indiferent, que la cridarà i li xiuxiuejarà secrets de temps passats. Una historia on la vida de tres desconeguts queda lligada durant la Segona Guerra Mundial.

Una novel·la que atrapa, amb un començament pausat però que ràpidament agafa embranzida, realment sap combinar a la perfecció els secrets, els misteris i un amor capaç de sobreviure al pas del temps.

Si encara no heu descobert cap de les seves novel·les, l’Editorial Suma de Letras us les ofereix totes, i d’aquesta us oferim les primeres planes.