dissabte, 8 de juny del 2013

Perdida



Una dona desapareix el dia del seu cinquè aniversari, és el seu marit un assassí? Perdida és un thriller psicològic brillant amb una trama tan apassionant i girs tan inesperats que és absolutament impossible parar de llegar-lo. 

Amb aquest paràgraf definim a grans trets Perdida, la darrera obra de Gillian Flynn publicada per Roja y Negra en castellà i La Magrana en català.

En un calorós dia d’estiu, l’Amy i en Nick es disposen a celebrar el seu cinquè aniversari de noces a North Carthage, al costat del riu Mississippi. Però l’Amy desapareix aquell mateix matí sense deixar rastre algun. A mesura que la investigació policial avança les sospites recauen sobre el seu marit. Tot i això, en Nick insisteix en la seva innocència. És cert que es mostra estranyament evasiu i fred però… és un assassí?

Un llibre del que molta gent parla i podem dir que està revolucionant les xarxes socials, arran d’una desaparició ens trobem amb una trama de desenvolupament i investigació policial més enllà dels cànons i estereotips d’aquest gènere que torna a estar tant de moda com als clàssics dels anys 20.
Perdida té el valor afegit de la trama sentimental entre víctima i possible (no desvetllarem el final) responsable dels fets, els sentiments que genera el desgast d’una parella i al nivell d’erosió poden arribar els personatges. Enganys i el pes de la veritat són posats a la balança de la justícia i la ètica personal i relacional de manera majestuosa; la por, la obsessió, la gelosia malaltissa, la possessió de la vida aliena.

Qui està més perdut, l’Amy o en Nick a la seva estranya realitat?

És una historia d’amor portada al límit ja que l’Amy està bojament enamorada del seu marit i ell té un batibull al cap que no el deixa pensar. Ell és el personatge més complert, complex i ben construït de la historia. Amb mil cares que de vegades el complementen però moltes d’altres fa que sigui una contradicció humana. Què sent en Nick per la seva dona? Haurà estat capaç d’assassinar-la? Els mitjans estan transmetent una informació distorsionada de la realitat? 

Una novel·la amb un interrogant tant profund que és contestat al llarg de les pàgines d’una manera agraïda pel lector, creant ànsies per girar full i seguir investigant.

Això si, en algun punt de la investigació és molt explícita i pot fer que el lector passi algun paràgraf per damunt o llegir-lo transversalment. La seva gran documentació amb policies i investigadors reals queda palesa en aquests instants de la trama.

Captivadora com sempre, Gillian Flynn es consagra en el gènere de novel·la negra. Les seves obres anteriors Heridas abiertas i La llamada del kill Club.

Us en deixem un tastet, a veure si us en resistiu o caieu a la temptació