dimarts, 18 de juny del 2013

Quan arribi el pirata i se m'emporti



Per Maria Valle Viña

 

Torno a tenir entre les meves mans un llibre de Lluís-Anton Baulenas. Fa uns quants anys vaig llegir “El fil de plata” i ara he tingut la sort de poder trobar-me de nou amb aquest autor i llegir la seva nova novel·la “Quan arribi el pirata i se m’emporti”. 

Lluís-Anton Baulenas, novel·lista i dramaturg, col·labora habitualment en la premsa de Barcelona com a comentarista literari i cronista. Ha publicat quinze novel·les les quals han estat traduïdes a diferents idiomes. 

A la novel·la “Quan arribi el pirata i se m’emporti” coneixem en Jesús Carducci i en Miquel-Deogràcies Gambús, dos personatges que normalment, no s’haurien trobat mai. 

En Carducci no passa per un bon moment personat donat a la mort del seu germà i també al haver posat fi a la seva relació amorosa. Treballa a un petit gabinet d’atenció mèdica al Raval de Barcelona i també un cop per setmana com assistent sanitari a una multinacional.  
Per l’altra banda trobem en Miquel-Deogràcies Gambús, l’Ogre, patriarca de l’empresa on treballa en Jesús Carducci , és un megalòman de noranta-sis anys riquíssim i amb un secret antic que l’ha convertit en un criminal.
Un dia els dos personatges es troben en una reunió on sorgeix un nou personatge ben enigmàtic, la Marta, que es la dona del senyor Gambús. En aquesta reunió res es el que sembla, i aviat l’ancià fa una proposta que en Carducci no podrà rebutjar. 

Com es habitual en les novel·les de l’escriptor Barceloní , hi ha una presència ideològica important. En Lluís-Anton Baulenas es el millor per retratar les classes populars catalanes i per ambientar i contextualitzar tant bé els espais on transcorre tota la novel·la, en aquest cas, a la Barcelona de l’any 2006. 

Novel·la on trobem trama criminal, d’aventures i amb tocs sentimentals, la seva estructura es presenta per capítols i en cada un d’ells hi intercala la primera persona utilitzada pel Carducci i la tercera persona, com si ens ho expliques un narrador extern, la figura del Miquel-Deogràcies Gambús. Es una lectura molt amena i entretinguda que captiva només conèixer el gran secret que ens desvetlla, en Baulenas aconsegueix que el lector quedi atrapat per l’aventura que viuen els seus personatges i per saber quin serà el seu desenllaç.

La novel·la editada per La Magrana ofereix un ritme implacable i sostingut, i posa en primer pla el sentit de culpa i les pors més profundes, el gust pel poder i la fràgil frontera entre resistir a l’aventura o lliurar-s’hi sense reserves. 

Quan fa que no penses que una aventura ens espera a tots el dia menys pensat? Si t’agrada l’aventura t’agradarà “Quan arribi el pirata i se m’emporti”.