dijous, 27 de juny del 2013

El castillo de Saint-Chartier



Per Àngela Sánchez Vicente

 
Quan pensem en les grans novel·les negres i de misteri acostumem a rebobinar la nostra memòria fins als grans autors com Sébatien Japrisot, Agatha Christie, creadora d’en Poirot i Miss. Marple;  Erle Stanley Gardner ideòleg d’en Perry Mason; Arthur Conan Doyle, creador d’en Sherlock Holmes i l’etern Watson entre molts d’altres recollits aleshores a “La cua de palla”. 

És un gènere que està a l’alça de nou i gràcies a  RBA Sèrie Negra podem gaudir d’una gran selecció de títols.

En concret ens ambientem en El castillo de Saint-Chartier d’Ivo Fornesa, una novel·la trepidant, àgil i amb una majestuosa construcció de la trama general.

El castell, habitat al llarg de la historia per personatges com en Ricardo Corazón de León, Juana d’Arc i el propi Emperador del territori, és el testimoni físic d’un crim. El seu darrer propietari és un empresari argentí que ha fet fortuna en terres llunyanes i dedica gran part del seu patrimoni en fer d’aquesta localització tant especial un museu dels il·lustres personatges i un aparador de les seves excèntriques col·leccions. 

Arriba la nit de la inauguració i l’amfitrió apareix assassinat i el principal sospitós queda lliure per falta de proves però serà aquest l’encarregat d’estirar del fil de les relacions que hi ha entre els personatges, passions, enveges i venjances que amaga l’aparent tranquil·litat del poble. 

La seva prosa es basa en el detallisme i dinamisme del rellotge que va passant per tal que tots els personatges estiguin situats en un lloc determinat a mode de quartada.

Les seves descripcions són fabuloses alhora que enigmàtiques doncs ens convida a ser investigadors i anar sospitant d’uns i d’altres. Detalls que com una escala de cargol cada cop s’amplien més i li afegeixen matisos imprescindibles per tal de poder tancar el cercle de sospitosos.

Personalment, m’ha semblat una novel·la negra molt elegant i treballada, no hi ha sang i fetge ni es centra en detalls escabrosos sinó que recorda la essència de les novel·les on la investigació i el treball detectivesc cobren un protagonisme alhora que es barregen amb el context històric i social del marc on s’ambienta la trama.

Podrà en Laurent treure’n quelcom en clar? Podrà netejar el seu nom? Descobrirà qui va ser l’assassí del propietari del castell? Tindrà ajudes? Trobarà obstacles?

Totes aquestes preguntes seran resoltes de manera natural i gens forçada al llarg dels capítols d’aquesta novel·la.

Molt recomanable per aquells amants de la sèrie negra que potser al temps de vacances tenen més temps disponible per dedicar a la lectura. 

Un llibre àgil, ben documentat, amb localitzacions reals i amb un tractament de la psique humana que traspassa a tots els personatges. 

Com el mateix autor diu: Qui estigui lliure de pecat que llenci la primera pedra! Mentrestant, llegim aquesta novel·la.