dissabte, 3 d’agost del 2013

Fins als Borbons!




Si voleu riure de valent, us heu de rendir a Fins als Borbons!, una proposta fresca i actual, una critica social a la monarquia i a als seus freqüents ensopecs.

Fuig dels estereotips de la família i centra la seva atenció en uns blocs temàtics diferenciats: 

Una vegada hi havia un rei, on se’ns mostra la transició d’en Francisco Franco cap a la família de Borbó, com ells deixen palès, una última broma del generalíssim cap al poble espanyol.

Borbó l’últim, un retrat del rei com a robot rere les seves operacions, les noves incorporacions familiars, les baralles que es produeixen entre ells i els errors comesos per altres membres de la família reial com l’idolatrat Felipe Juan Froilán, el nen de l’escopeta prodigiosa.

Em… Palma la pasta i corre, un dibuix general de la corrupció del gendre, l’Iñaki Urdangarin i els seus “txantxullos” econòmics. Un gendre simbolitzat com un gra al cul de la monarquia, estirat, prepotent i molt, molt atractiu i cregut.

Ensopegant amb la trompa acull els dibuixos i acudits sobre la cacera de Botswana, la darrera cagada del rei matant elefants o tractant-los com a un germà com diu un dels dibuixants i els seus embolics amb la Corinna. Això si, els elefants es van venjar i li van fer una bona traveta.

Amb corona o sense? Ens mostra l’actual panorama social vers la monarquia on la corona directament es fon, es desfà i esdevé mofa del poble. Serà la monarquia una institució en vies d’extinció? Això és un tema que encara hem de veure.
Mèrits fan per ser els propers en caure del fil dels privilegiats.

El pròleg de Jair Domínguez ens adverteix que tots aquells VV.AA. que han participat en aquest volum ja deuen estar imputats, no sé si ens inclou als que l’hem llegit i hem rigut a pit partit.

Una gran proposta d’Angle Editorial, amb dibuixants prestigiosos de diaris com El Punt, l’Ara, Avui, El Periódico, El Jueves, El Mundo, ABC…

Tots ells mostren el seu punt de vista irònic i enginyós sobre aquesta família que tant dóna que parlar, ells mateixos admeten que els hi posen els acudits en bandeja de plata, els hi posen com a Felip V.

Molt recomanable per aquells indignats amb el panorama social actual, per als Republicans i per tots aquells que han gaudit amb les proeses d’aquesta divertida i genial família. 

Com a monarquia no valen res però com a família divertida i amb trames continues és dinàmica, fresca i enrevessada.

Proveu un tast