dilluns, 19 d’agost del 2013

Maleït Karma



Quan pensem en el Karma, pensem en l’energia positiva i la negativa, en el tal faràs tal trobaràs, en la recompensa de fer el bé i el càstig de fer el mal. Doncs bé, en David Safier ha sabut donar-li una volta més i ens presenta de la mà de Edicions labutxaca, una novel·la rocambolesca, plena de sentiments, de necessitats i d’anhels, un fenomen que ha revolucionat Europa i tocarà la fibra sensible del lector.

Acompanyarem durant la novel·la a la presentadora de televisió Kim Lange, una dona bonica, trepa, que posa la feina davant de la família, que mai troba un moment per gaudir de la companyia de la seva petita filla, que li posa les banyes al marit i que ha creta un món a la seva mida.

Tot això canvia quan el dia de l’aniversari de la seva filla, ella ha d’anar a una entrega de premis i aprofita per fer una trobada adultera amb un altre presentador de televisió, en un moment d’epifania decideix que necessita prendre l’aire i és quan el lavabo d’una estació espacial russa li cau al damunt i mor esclafada. La famosa llum, el túnel, la vida que passa per davant dels seus ulls desapareix quan obra els ulls i es troba que es una formiga, després d’al·lucinar una mica una altre formiga se li presenta i li explica que és en Siddartha Gautama, Buda per abreujar, i que ha acumulat molt mal Karma durant la seva vida i que ara l’haurà d’expiar.

La ironia es dispara quan el lector coneix el seu nou acompanyant a la vida de formiga, conillet d’índies, i uns quants d’altres que anireu descobrint a mesura que gaudiu de la lectura, la Kim esterà acompanyada pel Signore, les diverses reencarnacions del reconegut Giacomo Casanova.

Una novel·la molt àgil i divertida, que enganxa des de la primera plana i que no deixarà a ningú indiferent, descobrirem de manera més o menys alliçonadora que val la pena lluitar per allò que el cor desitja i que encara estem tots, mentre tinguem un alè, a temps de millorar la nostra vida, ja que en certa manera i mida en som els responsables. 

La nostra protagonista descobreix que allò que en realitat desitja és allò que ha menyspreat, la seva família, i lluitarà amb potes i antenes per protegir-la i apropar-s’hi. En gran part de la novel·la, cada vegada que la Kim mor i arriba a l’entrada del Nirvana, el lector descobrirà que per a cadascú aquest Nirvana pot ser diferent, molts el considerarien el cel, però mentre esteu en aquest món no creieu que hi ha petites espurnes de Nirvana al vostre voltant, quan us trobeu amb un amic, quan beseu la parella, quan els nens us dediquen un somriure, quan somieu... són tantes les possibilitats que seria imperdonable no pensar-hi ni un segon.

Aquest Maleït Karma, és una faula que descobreix al lector un món de reflexió, un espai per respirar i fer balanç de la vida viscuda i regala la oportunitat de començar a recollir bon Karma.

Jo ho intentaré fer, no em fa gaire gràcia això de ser una formiga, ja és prou complicat ser una persona com per viure centenars de vides amb els records intactes i anar vivint i morint per acabar trobant el Nirvana.