dimarts, 8 d’octubre del 2013

Papers perduts



Per Àngela Sánchez Vicente


Per tots aquells que us agradin els retalls d’art, ampliar coneixements i prendre petites píndoles de curiositats dels grans artistes plàstics, Papers perduts és el vostre llibre.

De la mà de l’historiador de l’art J. F. Yvars podem gaudir d’un llibre ple de coneixements sobre el món artístic.

A través d’un compilat d’articles que ell mateix publicava quinzenalment a la secció A través del mirall de La Vanguardia ens presenta un ventall d’anècdotes, petits homenatges i ampliacions del significat que fins ara se’ls donava a determinades obres.

Organitzat en tres parts ben diferenciades podem ampliar els nostres coneixements. 

En un primer bloc s’apropa als artistes; ordenats cronològicament en la línia el temps, ens explica qui eren i que sentien des de Leonardo o Ticià fins a Frank Stella passant per Rembrandt i Munch. Emblemàtics personatges que en les seves obres a més de mostrar la seva visió del món i els seus sentiments aplicaven innovacions en quant a tècnica i producció.

En el segon bloc trobem les comparatives; un espai on l’autor es permet fer salts i comparar obres de grans artistes distants en el temps o en l’espai. Podem veure com algun dels darrers no deixa de seguir les passes dels grans referents anteriors o bé com algun aprenent o successor arriba a superar al mestre o al que li serveix de font d’inspiració simbòlica i tècnica.

En el tercer i últim bloc ens parla dels estetes, els grans crítics o mecenes de l’època, poc coneguts doncs romanen en un discret segon pla però sense els quals la difusió de l’art no seria possible.

En aquests articles existeix un gran valor didàctic per aquells estudiants d’història de l’art que volen ampliar les seves mires o crear-se un criteri propi a l’hora de parar-se davant d’una producció.

Gràcies a Edicions 62 podem tenir entre mans aquest manual que amplia allò que popularment sabem sobre els principals autors, museus, produccions i anàlisis que se’n poden fer.

Un imprescindible per tots els amants de l’art, per a ments curioses i lectors voraços d’una literatura amena alhora que formadora de coneixements.

L’autor, amb el seu llenguatge planer (tot i que fa ús dels tecnicismes bàsics) apropa bocins de les seves experiències, viatges i trobades culturals. Fa que sentim com si ens plantéssim davant de la realitat que ell va viure i presenciar en aquell moment.

Un llibre molt recomanable doncs si ens hem de formar val la pena fer-ho de la mà d’un gran coneixedor del tema i, si a més, té la capacitat de transmetre allò que vol amb facilitat al seu públic lector millor que millor.

No us el perdeu artistes!