dijous, 10 d’octubre del 2013

Joan Maragall i Mercè Rodoreda




Tal dia com avui naixien dues grans personalitats de la literatura catalana, un home i una dona que amb les seves obres i la seva manera de veure i narrar el món que els envoltava varen fer que la literatura catalana fes una passa endavant en temps convulsos.

Ambdues carreres foren molt fructíferes i van gaudir d’una gran acceptació per part de la critica i el públic lector. 

Avui i a mode d’agraïment a les seves obres més conegudes i que tots hem tingut entre mans els volem dedicar el dia i recordar-vos que els autors que esdevenen clàssics no s’han de deixar de banda pel fet que no estiguin de rabiosa actualitat o bé perquè no siguin best-sellers. 

Ells son amics a retrobar, al llegir les seves obres donem de nou vida a les seves paraules, es com si les seves veus encara es poguessin alçar i adreçar a un nou públic que de ben segur trobarà un amic en ells. 

Joan Maragall 

Un nom que ens transporta a la nostra escola i als seus poemes, potser més d’un de nosaltres ens vam aprendre La vaca cega, un dels seus poemes més coneguts i amb més repercussió.

Va formar part del moviment renaixentista i de la nova intel·lectualitat de la societat catalana desenvolupant al llarg de la seva trajectòria la teoria de la paraula viva on la espontaneïtat i el llenguatge planer i directe n’eren les pedres fonamentals.

Tal i com hem esmentat al poema destacat, l’autor s’inspirava constantment en el seu entorn, en la natura i la seva terra estimada explicant amb detallisme i belles paraules llegendes i elements espirituals de les tradicions.

Summament espontani, també buscava les muses en el sentiment de l’amor.

Nosaltres destaquem el seu llibre Visions i cants com un del més influents i complerts de l’autor que poden trobar a Grup 62 tot i que ara podem gaudir un recull del millor de la seva extensa producció a Poesia completa, un volum publicat per labutxaca que ens ajuda i apropa la cultura i la visió del món d’un dels escriptors més reconeguts de la cultura i les lletres catalanes.

Maragall va guanyar els Jocs Florals en quatre ocasions i el retrat de la Galeria de Catalans Il·lustres de l’Ajuntament de Barcelona.

No us perdeu l’oportunitat que ens regalen les editorials i gaudiu d’aquest gran autor i la seva reconeguda producció.

Mercè Rodoreda 

Si pensem en ella és inevitable pensar en La plaça del diamant i ens venen al cap mil imatges: les balances que la Colometa resseguia amb el dit, la tènia que va tenir el seu marit, el terrat de la casa, la vila de Gràcia i les peripècies de la protagonista per tirar endavant la seva família sotmesa i amb un canvi de nom desprès del seu matrimoni.

Una obra carregadíssima de simbolismes i unes descripcions tan acurades del que era la zona residencial de Gràcia que encara ara podem seguir i gaudir dels seus itineraris.

El paper de la dona com a força principal que carrega el pes i la responsabilitat de la seva família a les seves espatlles, el seu sentiment de tristesa i melancolia al abandonar la seva llibertat individual alhora que l’anhel de l’esperança reflectida en els seus adorats fills.

Una lectura obligatòria per tots els amants de les lletres catalanes que podem gaudir gràcies a Club Editor, tot i així, cal destacar de la seva producció altres novel·les molt innovadores i que podrien ser escrites avui com es el cas de Mirall trencat i en un altre estadi Aloma

Si la voleu descobrir com a poetessa podeu gaudir de la seva producció gràcies a Angle Editorial en el recull pòstum de l’any 2002 sota el nom d’Agonia de la llum.

Entre altres guardons, va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes de 1980 i es considera l'escriptora de llengua catalana contemporània més influent.
També va guanyar els Jocs Florals de la Llengua Catalana en tres ocasions, el guardó Serra d’Or en cinc ocasions, el premi d’assaig Joan Maragall i el premi sant Jordi entre d’altres.

No us la deixeu passar i feu una amiga propera, serena i pionera en el seu camp.