divendres, 11 d’octubre del 2013

Entrevista Care Santos i Ángeles Escudero



Per Maria Valle Viña


Abans de tot, moltes gràcies per concedir-nos l’entrevista i agraïm que dediqueu aquesta estona a contestar les preguntes que des de la Petita Llibreria us volem fer. 

La novel·la Tantes coses a dir-nos ens explica una història d’amistat entre dues dones. Existeix un paral·lelisme entre l’Abril i l’Oblit i vosaltres dos?

Ángeles: El paral·lelisme més impoirtant és que som amigues, però una de les coses que més m’agrada és com som de diferents. L’Oblit és més ambiciosa. L’Abril es l’acompanyant perfecta.
Care: Quan un escriptor diu que no s’assembla als seus personatges, menteix. Totes dues tenen coses de nosaltres, i això és el millor, que potser a hores d’ara ja no sabem què és de cadascuna.

Sabem que sou bones amigues des de fa molts anys, en el llibre s’hi veu reflectida la vostra amistat? Quanta part de ficció i realitat hi ha entre el que expliqueu al llibre i la vostra amistat?

R: Hi ha coses pròpies. Per exemple, el començament de la nostra relació va ser tan catastròfic com el d’elles (o potser més i tot). Nosaltres també hem posat de part nostra per mantenir viva la nostra amistat, però a diferència del què passa a la novel·la, no ha estat només una de les dues la que més ho ha fet. I potser, sense ser tan exagerades, ens separen grans diferències, com a l’Oblit i l’Abril.

Al llibre trobem la història d’amistat entre dues dones, en el cas dels homes, creieu que l’amistat es veu de forma diferent?

Ángeles: Els homes solen tenir relacions més de col·legas. Comparteixen diversions, aficions, bones estones. Les dones, en canvi, impliquem més els sentiments i això fa que potser aprofundim més en les relacions.
Care: Jo no imagino dos homes parlant tres hores seguides. Ni tampoc dient-se que s’estimen. Dues dones ho fan.

El llibre hagués estat diferent si els protagonistes haguessin estat homes?

Ángeles: Hauria estat diferent, però també hauria estat diferent si haguessim triat un perfil de dona diferent i no els trossos de caràcter de l’Oblit i l’Abril.
Care: Hagués estat un altre llibre, no tindria res a veure.

Quin creieu que és el secret d’una bona amistat?

Care: Trobar la persona adequada, compartir alguna cosa i posar de part teva perquè la cosa funcioni. En les relacions no val deixar que l’altre ho faci tot, t’has d’esforçar també.
Ángeles: Alimentar-la, estimar-se, entendre’s i que l’altra persona senti que ets allà, que estàs disponible pel que calgui.

Més enllà del tema de l’amistat també hi trobem altres temes com el del sentit de la lluita per les coses que valen la pena. Per vosaltres, quina és aquella cosa per la que val la pena lluitar?

Ángeles: La família i els amics. Les persones que t’estimes, vaja. Lluitar per ells i per la seva felicitat.
Care: De fet, les coses realment importants de la vida no són coses. Són persones i emocions. La resta tant se val.

Les dos heu escrit literatura juvenil i també per adults, amb quina de les dos us sentiu més còmodes? Us és més complicat escriure per un tipus de públic o per un altre?

Care: Depèn del moment em ve de gust escriure per nens, joves o adults i em nego a triar. Però acotumo a dir que cap lector m’agrada tant com el lector jove. No n’hi ha cap de tant exigent, però tampoc que s’emocioni amb tanta intensitat.
Ángeles: Jo em sento més còmoda escrivint per a joves perquè el seu és un món que conec bé (per la meva feina de professora). S’ha de saber, però, que és molt complicat fer que els joves s’enganxin a la lectura, que els agradi allò que llegeixen, que vulguin continuar.

Escriure el llibre a quatre mans us ha resultat més senzill o més complicat que quan ho feu de forma individual?

Care: Escriure sempre és complicat. A quatre mans és molt més divertit. I permet fer el que mai pot fer un novel·lista: compartir els dubtes, les angoixes, els 
Ángeles: Jo em penso que ni més ni menys complicat: diferent. Les complicacions es van sol·lucionant amb moltes hotres de diàleg, ordinador, telèfon i bona voluntat.

Tornaríeu a escriure un nou llibre juntes?

R: Per descomptat que sí! De fet, ja n’estem pensant un altre.

Per acabar, segur que heu fet moltes entrevistes degut a la gran acollida del vostre llibre per tot el públic, quina és la pregunta que creieu important i que ningú us ha formulat sobre la vostra novel·la? La podríeu contestar?

Ángeles: Potser no ens han preguntat gaire sobre el secretari, que és un personatge que ens va enamorar a totes dues, des de l’ombra. Penso que molta gent voldrà saber més d’ell (i amb tota raó).
Care: No hem parlat enlloc de la nostra relació personal amb el llac de Como (a Itàlia), que és un dels escenaris més importants de la història, i amb el que hem tingut una relació personal. Nosaltres, com l’Oblit i l’Abril, també hem passat temps a la vora del llac. I és per això que el vam triar, és clar.

Moltes gràcies de nou i felicitats per la vostra novel·la!

Tantes coses a dir-nos



Per Maria Valle Viña


Ángeles Escudero i Care Santos ens presenten amb l’edició de Fanbooks una novel·la titulada Tantes coses a dir-nos, una novel·la sobre l’amistat. 

L’Abril i l’Oblit són dos amigues inseparables de l’adolescència que es van conèixer al pitjor moment de les seves vides, malgrat ser tant semblants entre elles en molts aspectes, no han pogut evitar que el temps finalment les separi. L’Oblit és una actriu de fama mundial i l’Abril acaba de trobar el sentit de l’existència. Però, encara que elles no ho sàpiguen, les seves vides segueixen íntimament lligades. L’abril està a punt de casar-se i necessita l’Oblit al seu costat, però res és tan fàcil com sembla. 

Aquesta llibre ens parla de l’amistat, però també del pas del temps, del sentit de l’existència i de les coses per les quals val la pena lluitar. 

A la novel·la hi trobarem dos parts diferenciades, una d’actual on les protagonistes es comuniquen mitjançant e-mails i una altra en la qual una de les dos protagonistes ens explica el passat que van viure juntes i les seves emocions. 

Ángeles Escudero i Care Santos ens mostren una novel·la senzilla i lleugera, ideal per passar una tarda molt agradable; a més de l’amistat també podem trobar tocs de temes com l’amor, les rivalitats, les enveges... aconsegueixen que les emocions surtin a flor de pell. 

Llicenciada en Filosofia i ciències de la Educació, Ángeles Escudero es coneguda pels seus contes i novel·les dedicades al públic juvenil. Es coneguda també per altres novel·les com “Alex no es nom de noi” o “Cartas a Licia”. Actualment compagina les seves classes com a professora de Filosofia amb l’escriptura.

Care Santos va cursar Dret i Filologia Hispànica a la Universitat de Barcelona, va ser periodista a medis com el diari de Barcelona, ABC i El Mundo. És autora d’una extensa producció literària que comprèn novel·les, relats i un gran nombre de llibres per a joves. Entre d’altres destaquen “Ara o mai” o novel·les per a adults com “Habitacions tancades”. 

Care Santos i Ángeles Escudero es van conèixer fa molts anys i com les protagonistes del seu llibre Tantes coses a dir-nos, estan unides per una forta amistat que malgrat l’estimació mútua que es tenen ha viscut moments bons i no tant bons. 

Una amistat que no es pot trencar, una relació que semblava eterna i que va haver de passar per diverses proves. Una història de dos amigues que podríem ser qualsevol de nosaltres. Quantes vegades em dit o em sentit allò de “amigues per sempre” però, que siguin amigues per sempre no vol dir que el camí sigui més fàcil. I aquesta és la màgia de l’amistat, la qual és incondicional i eterna, però també sincera i algunes vegades dura. 

L’editorial que ens presenta el llibre és Grup 62 que va néixer l'any que li dóna nom. Exactament, per Sant Jordi del 1962. Pionera, a Catalunya, en la incorporació d'escriptors contemporanis de tots els camps i procedències. Fanbooks és el seu segell més jove i atractiu, una línia que recull novetats juvenils i no tant juvenils, títols molt actuals i molt atractius per una nova generació de lectors.