dilluns, 28 d’octubre del 2013

La creu de Saraís



Per fi, després d’haver esperat gairebé un parell d’anys, ens retrobem amb uns personatges que vàrem conèixer en “El llegat de la Vall” de la ma de Jordi Badia i Luisjo Gómez, en la seva continuació La creu de Saraís.

Si per un casual no heu llegit “El llegat de la vall” us podríeu sentir una mica perduts o fins i tot, una mica confusos al principi, ja que la història arrenca poc temps després del final de l’anterior i us haureu de familiaritzar amb els personatges, amb l’ambient i amb la història.

Jo us recomano que no deixeu escapar cap de les dues novel·les, ja que la presentació del llegat a preservar, consolida els fonaments de la història que es presenta de nou amb canvis i girs argumentals.

Tenim davant una aventura èpica que ens transporta a la època de les creuades amb personatges rellevants com el Rei Ricard cor de Lleó, els templers, un llegat a preservar i l’inevitable enemic que prefereix silenciar la veritat, una ma massa visible que vol apaivagar per sempre la Llum del món. Però a l’hora els autors combinen la història del llegat passant pel segle XII a Jerusalem, recorrent part del segle XVIII a París i al Vaticà, i saltant de les acaballes del segle XX a l’actualitat, tot això acompanyat per un llenguatge molt acurat i adaptant-lo al màxim a cada període.

Viatjarem per la història de la cristiandat i de les creences càtares, veurem un retrat de Bangkok, de la ciutat de Lisboa, d’Uganda, el Vaticà, Barcelona i la nostra estimada Vall de Boí.

A la primera part i sota el títol de “El propòsit” gaudirem del retrat del passat i com aquest es va entrellaçant amb el present, i a la segona part i sota el títol de “El fum de Satanàs” ens endinsarem en un present que es troba en perill.

Una novel·la que supera amb escreix la seva predecessora, més agosarada i molt fidel amb la història. La ploma del autors llisca per les seves planes com una ploma lleugera, com una barqueta que passeja sobre el Nil, una aventura gens forçada i molt ben construïda que va entrellaçant tres pilars principals, el passat, el present i un futur incert.

Els seus personatges han crescut i madurat, són més profunds i més savis, encara que en “El llegat de la Vall” alguns d’ells no feien més que de secundaris, ara guanyen importància transformant el seu món senzill en un món molt complex, ple d’intrigues, traïcions i mort.

En Morest mostrarà el seu esperit mitòman transformant-se en Tomás Moro, l’Arnau Miró veurà en el seu gran escepticisme la veritat, i en Ramón Palau descobrirà el seu destí, però serà en mans d’una dona que la Llum del Món continuarà existint.

Una història que farà pensar molt al lector, reflexionar sobre les evidències que presenta sobre els Papats anteriors fins arribar al de Benet XVI i que planteja dubtes sobre el futur del Papa Francisco, un home que a primer cop d’ull s’allunya de la cúria Vaticana i s’apropa més a la tasca de Juan Pau I.

Un llegat de sang que recorda que qui no és capaç d’honorar els seus avantpassats tampoc no es mereix que el recordin aquells que el succeeixen.

Us voldria explicar moltes coses més, però seria un spoiler amb totes les lletres, només us diré que en aquesta novel·la hi ha frases que se us clavaran com a punyals, personatges als quals seguiríeu amb els ulls tancats i on el poder que atorga una creença pot portar al més atroç dels crims.

Podeu trobar aquesta novel·la en català publicada per La Magrana i en castellà per RBA, jo he triat en català ja que quan algun dels personatges són catalans m’agrada més aproximar-me a ells com si els pogués escoltar parlant, llegir les descripcions de llocs de Barcelona o de la Vall de Boí com si algú molt proper m’ho estigues explicant. Potser en aquest cas la llengua és una eina de proximitat que a mi m’agrada aprofitar. 

Tant de bo, en un futur no molt llunyà puguem gaudir d’una nova entrega d’aquesta apassionant aventura, la porta queda entreoberta.

Si voleu descobrir quelcom més dels autors, aquí trobareu l’entrevista que molt amablement ens han ofert. De moment us deixem amb el booktrailer.