dilluns, 4 de novembre del 2013

MU!



David Safier, autor que ens va conquistar amb la seva novel·la Maleït Karma, ens presenta la seva última publicació de la ma de l’Editorial Empúries

La novel·la MU!, una esbojarrada i hilarant història sobre una vaca valenta, la Lolle, les seves amigues Raventó, la qual amaga un secret, la Hilde un tros de pa, la Susi, que ben bé molt amiga no és, però davant les dificultats sap estar a l’alçada, en Champion, un toro amb la memòria confosa i algú molt especial, un personatge que us transportarà a Maleït Karma, en Giacomo un gat italià.

A MU! Descobrireu que la vida de les vaques no és tan plàcida com sembla, pasturen, juguen a xutar tifes, passen l’estona i bàsicament esperen la seva fi. Els nostres protagonistes descobreixen les intencions del seu granger i decideixen fugir a una terra llunyana on en Giacomo els ha explicat que hi ha igualtat entre les vaques i els toros, que els humans no se’ls mengen i on la vida és plàcida, un lloc anomenat Índia. 

Però no tots els personatges són adorables, també patireu amb l’Old Dog, un gos retornat de l’infern que decideix destruir la possible felicitat de la Lolle. El viatge serà més que accidentat, navegaran per terra, mar i aire, però el millor de tot és la ironia i els sentiments tan adults que amaga una portada tan infantil.

L’autor posa de manifest veritats com la capacitat de les vaques a fer coses millors que els toros, que si un busca sempre la perfecció no podrà mai gaudir de les coses que té, i a la meva manera de veure la més interessant, la felicitat també és descobrir tot el que hi ha al teu interior.

Aquestes reflexions s’apliquen perfectament als humans, però realment és molt curiós com es barregen els aspectes característics de les vaques amb els nostres, el sentiment de família, d’amistat d’unió són intrínseques en tot esser viu, sempre hi ha excepcions, però només per confirmar la regla. Parlar en metàfores, donar veu als animals o clicar l’ullet a algun conte infantil, només són alguns dels aspectes que captiven al lector.

Vaig començar la novel·la tenint força fresca Maleït Karma, en part ja sabia que em podia esperar, però m’he equivocat i de lluny, un cop entres en la història, rius, t’entren ganes de fer pipi (ja ho entendreu) i quedes atrapat en la travessia cap al paradís de les vaques. A més cal dir que la novel·la ens explica la llegenda de la Deessa Naia, com va crear el món i la seva història amb en Hurlo.

No us deixeu perdre la oportunitat de descobrir que vol dir MU!, una paraula tan petita amb un significat tan gran, una aventura que gaudireu, que us farà pensar i on descobrireu algun secret que les vaques ens havien amagat.

Un cop dit això, em vull fer ressò d’una nota que l’autor afegeix a la novel·la, gràcies a la publicació de Maleït Karma, en David Safier ha creat la Fundació Bon Karma, amb la intenció d’ajudar a nens d’arreu del món, centrant-se en l’educació. Si voleu saber quelcom més del seu projecte podeu visitar la seva pàgina web: www.gutes-karma-stiftung.de