dimecres, 6 de novembre del 2013

Absolut desastre



Absolut desastre és la contraportada a la novel·la anterior de l’autora Jamie McGuire, “Meravellós desastre”. Amb aquestes dues novel·les l’autora juga amb el fet de que tota història te més d’una versió, en “Meravellós desastre” gaudim de la història explicada per l’Abby, la nostra protagonista femenina, amb un to on les seves inseguretats i els seus sentiments desborden la perspectiva de la història, però en Absolut desastre ens trobem amb la versió d’ell, en Travis, on els seus pensaments i sentiments descol·locaran a més d’un lector.


Molts us preguntareu quin sentit pot tenir llegir la mateixa història dues vegades, si en el fons en qualsevol novel·la sempre hi ha un personatge que porta la veu cantant, doncs bé la resposta que us puc donar és que en el fons no és la mateixa història, al tenir diferents visions i un narrador amb qualitats molt diferenciades, la veritat és que crec que la novel·la completa és la fusió de totes dues, un meravellós i absolut desastre.


Quan va sortir “Meravellós desastre” la vaig llegir, i ara, mesos més tard m’he retrobat amb els seus personatges, les seves histories i les seves peculiaritats. Després de pensar-hi molt he fet un experiment, he agafat tots dos llibres i he intercalat els capítols, he llegit primer un capítol en veu de l’Abby i després el mateix en veu d’en Travis, i m’ha resultat sorprenent la capacitat de l’autora d’explicar les mateixes situacions amb pinzellades força diferents, sobretot en els seus epílegs que són un la continuació de l’altre, en Absolut desastre el temps de la novel·la va més enllà de l’anterior, si us estàveu preguntant que va ser dels seus protagonistes, ho podreu descobrir per fi.


 La història esta molt ben construïda i aconsegueix mantenir un ritme de tensió, un estira i afluixa entre el lector i els seus personatges. És dinàmica i tot i que ens planteja com a eix central una historia d’amor i desamor, de trobades i topades, de por i valentia, però tracta molts més temes. Trobarem relacions familiars molt complicades, amistats per sobre de qualsevol situació, l’ambient universitari americà marcat amb les fraternitats i les festes fora de límits, afegint lluites i apostes en els soterranis de la facultat, de la mateixa manera que descobrireu l’ambient més fosc i mafiós de Les Vegas. Realment te una mica de tot i li manca un massa de res.


 

Els personatges centrals són l’Abby i la seva millor amiga, l’America, i en Travis i el seu cosí en Shepley, i l’inseparable amic de les noies, en Finch. L’Abby sembla una noia bona, d’aquelles que no han trencat mai un plat, però recordeu que les aparences enganyen i es possible que no hagi trencat mai un plat, sinó tota una vaixella,  i com a Yang d’aquest Ying tenim en Travis un noi tatuat, que lluita per les nits per fer calers i que cada dia te una noia diferent al llit, però realment no hi ha res més que el que mostra la superfície?


 

Una història tan fràgil com les ales de la papallona que dona color a les portades, i alhora recorda l’efecte papallona, el moviment de les seves ales en una part del món pot crear un fort vent en l’altre part, potser el batec del cor de cada un dels nostres personatges podrà crear quelcom nou en l’altre.


 

Una novel·la que rere un aspecte de lleugeresa i simplicitat amaga un torrencial de profunds sentiments, de pors juvenils, de desitjos pel futur i la necessitat de fugir del passat. Realment la Jamie McGuire sap com anar mostrant poc a poc la veritable cara de la moneda, poc a poc però sense pauses. Una novel·la molt addictiva que no deixarà a ningú indiferent.


 

Fanbooks fa un doble encert amb la combinació d’aquestes novel·les, podeu llegir-les de manera individual, primer la versió d’un o la de l’altre, podeu decidir com voleu viure les seves aventures i vivències, podeu compartir-les amb amics i gaudir-ne el doble. Una proposta agosarada i molt interessant. Quantes vegades us heu quedat amb ganes de saber més coses sobre el protagonista rere les ombres? Amb aquesta aposta no us passarà.