dilluns, 2 de desembre del 2013

L'empremta blanca



Per Galatea B.


Irlanda celta, Segle V d.C. L’empremta blanca ens narra amb un landscape immillorable el com i el perquè dels inicis de la cultura celta, els detonants culturals i els tradicionals.

L’obra que dóna inici a la trilogia “El nen robat” ens situa a la vida de Ciarán, l’últim nen nat d’una tribu enemiga. Aquest nen amb un destí marcat a foc al seu pit és arrancat de les mans de la seva mare per una malèvola que a més la castigarà amb la infertilitat.

Aquest nen esdevindrà un jove coratjós i enamorat de la Olwen des del primer moment en que la veu ignorant el secret que duu a les seves venes. En quan ho descobreixi es revelarà i s’exiliarà com a pirata i serà el que capturarà al que un dia serà Sant Patrici.

Olwen i el nostre jove protagonista ens oferiran una trepidant historia d’amor on hauran de superar obstacles familiars, de llinatges, culturals i celestials en el viatge fins a l’esperada illa d’Arán.

És molt notori el fet que la seva autora, l’Ana B. Nieto, hagi estat vivint a Irlanda durant una llarga temporada i els seus estudis i inquietuds sobre la mitologia, la cultura religiosa i la historia. Les seves descripcions tan acurades de les verdes planeres escoceses fan que la seva perfecció fotogràfica situïn l’escenari com a un personatge més de la historia. 

La seva prosa esta documentada al mil·límetre i per les ments més disperses ens ofereix al final del llibre un seguit de documents de suport com l’arbre genealògic de la dinastia Eóganacht, un llistat del personatges per famílies i bàndols i aclariments sobre paraules utilitzades del irlandès antic.

No us espanteu, per mi ha estat útil però no imprescindible doncs ella ja es preocupa que dins el relat tot quedi lligat i es vegi d’on surten els personatges i els escenaris que visitem.

Aquesta historia ens demostra que hi ha un talent excepcional que es podrà veure encara més clar en la segona i tercera entrega d’aquesta trilogia on mitologia, amor i guerra es donen la mà per crear una novel·la històrica i màgica perfecta.

Columna ens ofereix l’oportunitat de gaudir de tant il·lustre aventura i aposta per una trilogia completíssima adreçada a tots els lectors però en especial per als amants de la historia, els landscapes i la cultura celta.

Aquesta historia també pot ser descoberta en castellà gracies a Ediciones B, ambdues editorials amb un format i una portada tant evocadores que conviden sense treva a obrir-lo i començar a llegir i llegir.

Una novel·la de postal, preciosa, amb llum i ombra com a qualsevol època històrica que ens demostra que ser un heroi no es ser valent sinó aprendre a sortejar els obstacles i transformar la pròpia por en coratge per enfrontar l’adversitat.

Només estic esperant la segona entrega, tot i que aquest llibre té un final, estic rendida a la historia, als personatges i a la ploma de l’autora. No us la deixeu escapar.