diumenge, 15 de desembre del 2013

La senyora Dalloway



Per Maria Valle Viña

 

La editorial RBA amb la seva col·lecció Les ales esteses ens presenta amb una edició elegant la novel·la de Virgina Woolf “La senyora Dalloway” traduïda al català de la ma de Dolors Udina.


La novel.la es situa a Londres, un dia de juny de 1923. La senyora Clarissa Dalloway, instal·lada en la cinquantena, esposa d’un important membre del Parlament britànic, mare d’una filla adolescent i amfitriona perfecta, està embarcada en l’organització d’una festa que ha de celebrar a la tarda. 


Durant els preparatius va amunt i avall de la capital anglesa, es troba amb amics i coneguts, i es replanteja fets del seu passat: la relació amb un antic pretendent, amb una amiga afectuosa... Al llarg de la mateixa jornada, però lluny de la laboriositat festiva de la senyora Dalloway, un veterà de la Primera Guerra Mundial, Septimus Warren Smith, intenta gestionar com pot els horrors al·lucinatoris que el turmenten i la marginació social en què ha caigut.


Dues trames que s’entrellacen en aquesta obra que posa en relació la comèdia de costums satírica i la tragèdia d’una vida. El flux de consciència, la realitat filtrada a través del món interior, que ens revela els pensaments, els records, les impressions i el caràcter dels personatges. 


Virginia Woolf, la seva autora, va néixer a Londres el 25 de gener de 1882  i es va suïcidar amb 59 anys, va ser una escriptora anglesa. Va introduir-se en el món de la literatura gràcies al seu pare Sir Leslie Stephen. Mai no va anar a escola, els estudis els va fer a casa seva. La seva tècnica de monòleg interior i estil poètic es consideren entre les contribucions més importants de la novel·la moderna. 


La narrativa lírica de Virginia Woolf, perfecciona la seva tècnica. Al fragmentar el temps narratiu i al modular una multiplicitat de situacions, Virginia Woolf aspira al seu “intuir-ho tot” la mateixa autora explica que la feina d’un escriptor és trobar la relació correcta entre el jo que coneixem i el món exterior. 


La senyora Dalloway és una novel·la abstracta i complexa, plena de pensaments interiors i d’un caràcter molt profund. Una obra contemporània a la seva època i molt original. Un llibre amb una sensibilitat i emocions especials.