diumenge, 8 de març del 2015

L'enigma Colom




Maria Carme Roca, una barcelonina historiadora, filòloga i escriptora ens presenta una novel·la on les seves dots apresses en aquestes disciplines queden reflexades en una novel·la històrica on la llengua està adaptada perfectament a l’època i a la classe social del personatges i on la ciutat de Barcelona esdevé un personatge cabdal en la trama per si mateixa.

Una autora gens profana en aquest estil literari, amb obres a les seves esquenes com “Intrigues de palau” amb la qual va guanyar l’any 2006 el Premi Nèstor Luján, “El monestir proscrit” l’any 2008, “Barcino” (2009) i “Escollida pels déus” (2011). Obres que indiscutiblement haurien de ser a les vostres biblioteques personals.

L’enigma Colom és una novel·la molt ben construïda, els seus personatges reals mantenen al màxim la seva personalitat i aspecte, gràcies a la profunda investigació que l’autora ha portat a terme, i els seus personatges novel·lats entrellacen la història de manera sublim.

La seva ploma àgil s’escola entre les pàgines de la història per mostrar-nos retalls fidedignes de la ciutat de Barcelona dels anys 1492 – 1493. Una ciutat en construcció, on les classes socials estan força dividides i les arrels de sang construeixen el paviment del que esdevindrà una de les més brillants ciutats.

La novel·la ens presenta part de la vida del Almirall Colom en la època d’entre viatges a la Nova Terra, les seves relacions personals amb la Cort, amb la seva tripulació i amb aquells que el rodegen.

Reconeixerem a Ferran II, a Enric II d’Aragó, el prior de Santa Anna i gran prior de l’orde del Sant Sepulcre, en Bartomeu Cristòfor de Gualbes i Setantí, cortesans com lluís de Santàngel, Joana Nicolau i la influent i intrigant Beatriz de Bobadilla i Ossorio, una gran caçadora d’homes.

Però el personatge que ens guiarà per aquesta història és en Guerau, un personatge amb arrels confoses i que anirà creixent amb el lector, mostrant les intrigues que s’amaguen rere cambres de Palau i de dones influents. Un jove que mostrarà la seva vàlua a tots aquells que en el seu moment el repudiaren com a bastard.

Què amaga l’Orde del Sant Sepulcre? Quines són les seves intencions’ Quin és el paper que jugarà en Colom i el nostre Guerau?

Columna i labutxaca entren en la història amb força, amb el vent sempre a favor a recaure a nous ports on nous lectors estan esperant descobrir una història amb profunditat on perdre’s és un goig.

La novel·la ens regala un apèndix final on ens parla de fets que refuten moltes de les creences sobre un Colom italià, ens parla de la llengua, de la cultura, de la seva personalitat, una llarga bibliografia per si volem continuar desfent la troca i arbres genealògics dels personatges.

Només podem arribar a la conclusió que la història és com és i mai sabrem com hauria anat si s’hagués actuat diferent i no paga la pena capficar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada