divendres, 10 de gener del 2014

Un mar d'emocions



Per Àngela Sánchez Vicente


Des de fa uns sis anys em declaro una seguidora incondicional de les obres d’en Francesc Torralba, per aquells temps va publicar “L’art de saber escoltar” i en unes xerrades universitàries va captar tota la meva atenció doncs combina a la perfecció el seu poder comunicatiu amb l’anàlisi humanista, sociològic i un tant psicològic del nostre context més proper.

A la seva darrera obra, Un mar d’emocions, ens fa un recull de les principals emocions humanes proporcionant-les-hi la dimensió holística per tal que les puguem assimilar en la seva complexitat.

Es fa difícil parlar d’emocions pròpies però encara més és parlar-ne de manera genèrica, anomenant un títol i desenvolupant allò que aquesta genera en l’esser humà i com les podem gestionar per tal d’esdevenir persones que creixen i es desenvolupen en el confort i la tranquil·litat emocional.

Emocions positives com: agraïment, alegria, enamorament, eufòria, pau, serenitat i d’altres de negatives com: por, angoixa, buidor, soledat es donen la mà en aquesta enciclopèdia sobre allò intangible que marca la nostra quotidianitat i la nostra experiència vital.

Crec que el títol és molt adient doncs molt sovint estem a la deriva de les nostres emocions i potser ens aïllem i recreem en les negatives com si fóssim illes envoltades d’aigua i les emocions positives ens permeten fer el salt necessari per poder apropar-nos als altres i mostrar-nos més oberts i amb més predisposició.

Angle aposta per acollir-lo en el si dels seus autors i ens ofereix una edició en tapa dura i plena de detalls. Una portada atractiva, incitadora a la lectura i unes il·lustracions en els tons marins que acompanyen a la lletra donant-li un sentit més complert. Una obra d’art literària.

Un llibre d’art total amb unes il·lustracions que encara fan més agradables la lectura, amb diverses tipologies de lletra i amb diferents mides per emfatitzar el missatge que l’autor ens vol apropar.

Crec que és una obra imprescindible per tothom doncs ja que és entre humans que ens humanitzem, ens ofereix eines per autoregular-nos i instruments per tal de poder percebre les emocions dels altres i potser ajudar-los en el que es pugui.

Ens hem de contagiar de tot allò que la vida ens té deparat i aprendre a fer com si fóssim fotògrafs i transformar allò negatiu en positiu.  

Si voleu fer un amic proper, un conseller, adquirir un mentor o un guia que parla amb paraules planeres us aconsello que us apropeu a aquest gran coneixedor de l’home en la seva essència holística. Us sorprendrà de la manera com parla dels puntals socials que sostenen les relacions interpersonals.

No dubteu a anar al seu encontre. Endinseu-vos en la lectura i al quedar latent a les vostres ànimes arribareu a créixer, a ser millors i, sobretot, a reconèixer-vos i estimar-vos tal com sou.