dimarts, 14 de gener del 2014

La plata de Britània



De la mà de labutxaca recuperem una de les millors obres escrites a les acaballes del segle passat, una de les primeres obres de Lindsey Davis on ens narra una de les aventures del investigador Marc Didi Falco que serà el seu personatge talismà i característic al llarg de la seva producció des de la primera novel·la batejada amb el nom del protagonista fins a la darrera sota el nom de “Nemesis” però el que ara ens ocupa és La plata de Britània.

En aquest volum, l’investigador més carismàtic i professional comparable a d’altres de renom al món de les lletres com a Hèrcules Poirot o fins i tot a en Sherlock Holmes,  es recrearà en una trama d’espionatge familiar al any 70 al bell mig de l’Imperi Romà.

Sap torejar lladres, encisar a les dones i alabar a l’autoritat amb un cert toc burlesc però una joveneta de tan sols setze anys desballestarà el seu ritme vital abocant-lo a un repte gegantí. 

L’oncle de la Sòsia, és un senador que sospita d’una conspiració política i no s’equivoca, molts dels membres del seu cercle s’estan enriquint de manera ràpida i fraudulenta a partir del negoci de la plata.

Aquest cercle s’anirà obrint com una escala de cargol apuntant cada cop a més i més personatges com ara l’emperador Vespasià i a l’Helena Justina que esdevindrà la seva perdició.

Ambientada d’una manera tant acurada, podem presentar l’escenari de l’acció com una eina didàctica per aquells estudiants de l’art i la historia clàssica. 

Els personatges arquetipus com els emperadors, càrrecs eclesiàstics, el paper de les dones i el teixit social també ens aporten una dosi extrema de realisme fotogràfic per tal d’apropar-nos amb més facilitat a la Roma d’aquella època tan llunyana.

La trama detectivesca i de misteri s’entrellaçarà amb un amor boig i furtiu cap l’Helena Justina, una de les poques dones que l’han fet perdre el cap.

Què amagarà el negoci de la plata?  Qui s’hi veurà implicat? Com ho podran arribar a resoldre? tots aquests interrogants seran desvetllats amb un ritme enèrgic i la vitalitat característica del detectiu i la ploma que el fa viure.

Qui és en realitat l’Helena Justina? S’hi pot confiar? S’enamorarà ella tal i com ja ho ha fet ell? Arribaran a bon port?

Una lluita entre aliats i enemics que ens transporta a l’època corrupta dels primers intercanvis i a una traducció prèvia a l’època en que nosaltres estem vivint on el poble resulta ser l’estrat més honrat i els malejants acaben sent la gent poderosa i de renom.

Endinseu-vos sense por a aquesta aventura però us hem d’advertir que en acabar-la no podreu evitar anar a les llibreries a rescatar els altres llibres protagonitzats per en Marco.  

Esteu avisats, aquesta lectura és altament didàctica i alhora perillosament adictiva!