divendres, 24 de gener del 2014

Germans del sud



La humanitat porta segles i segles encadenant conflictes bèl·lics, traient-ne poquíssima cosa i pagant una factura massa elevada en nombre de vides perdudes, vides trencades, malversament de recursos econòmics i materials... La humanitat té remei? La humanitat és destructiva? La violència és la única eina que tenim?

La creació va ser un acte violent i caòtic, com volem que la humanitat no ho sigui? Demanar pau és anar a contra natura? La guerra és als nostres gens?

A la novel·la guanyadora del premi Juanot Martorell, Germans del sud, se’ns presenta la guerra com un element recorrent i que tard o d’hora esclata.

Iniciem la genial aventura a la batalla de Muret (1213) en la que Catalunya es va veure vencedora i va esdevenir un dels grans imperis de l’Europa occidental i alhora van voler imposar la seva hegemonia en els territoris fronterers.

Al cap de vuit-cents anys va tornar l’ombra del conflicte amb la revolta dels Mossàrabs on un petit poble fart de repressions demana la independència de Catalunya.

Narrat amb una rigorositat històrica aclaparadora que et submergeix en un mar de fosca realitat i de cruesa social i econòmica que cíclicament espetega de manera endèmica.

Hi haurà mai un final als conflictes? Sempre que aconseguim un objectiu anem a buscar el següent causant més merders? Quan ho aturarem i podrem conviure en una certa tranquil·litat?

La magistral ploma de l’Hèctor Bofill ens dibuixa una situació que pot esdevenir paral·lela a la situació social que vivim en els nostres dies. A través de la epopeia que ens ofereix farcida de matisos, passions, conflictes de poder i ganes de dominar ens dóna píndoles d’humor que ens hauria d’ajudar a fer una forta introspecció històrica per valorar el pes dels conflictes.

Si ho posem en una balança, portem a les nostres espatlles moltes més èpoques fosques i agitades que no pas èpoques pacífiques i plenes de llum.

De la mà d’Edicions 62 podem perdre’ns en aquesta novel·la històrica marcada per la seva profunditat i el seu pes didàctic. 

La historia en si ja esta escrita, però de la mà de l’autor podem veure les col·lateralitats, els detonants i la naturalesa humana com a detonants de les pitjors èpoques històriques i com, en gran mesura, ens en hauríem de sentir avergonyits.

Personalment crec que és molt recomanable a tothom que sigui amant de la novel·la històrica de qualitat i de les bones històries on les trames s’entreteixen amb una naturalitat i una subtilesa sublim.

No m’estranyaria gens ni mica que aquesta obra esdevingués un dels llibres més populars i buscats a la propera diada de Sant Jordi per diversos motius com la proximitat geogràfica, el paral·lelisme social que descriu, l’apropament als nostres sentiments més patriòtics, el llenguatge buscat que fa servir l’autor i la gran documentació que ens regala. Crec que és una aposta segura i de qualitat.