dissabte, 5 d’abril del 2014

La casa de les papallones



Tots els lectors que sigueu seguidors dels casos i aventures personals de la Norma Forester esteu d’enhorabona.

La seva mare bibliogràfica ens presenta a La casa de les papallones el darrer esdeveniment on es veurà embolicada.

Amb una gran proximitat contextual, econòmica, social i políticament parlant, ens situem a una Barcelona esplèndida com a teló de fons on trobem a la nostra vella amiga.

Al barri de Vallcarca ha aparegut el cos sense vida d’una jove i ella com a sotsinspectora dels Mossos d’Esquadra es veu en una casa que reconeix com a la mateixa en que la seva filla ha passat la nit.

Milers d’interrogants són resolts de manera majestuosa i donant petites voltes de cargol per tal de captar l’atenció del lector convertint l’experiència lectora en una situació que no es dilata en el temps. La necessitat de coneixement i de treure a la llum la veritat ens embolcalla des d’un inici i no ens deixa escapar fins girar l’últim full.

Aquest cop, la Norma està més sola que mai doncs el seu marit, metge forense de professió, es veu sobrepassat de feina a causa d’un accident aeri a l’aeroport del Prat.

Podem dir que aquesta novel·la deixa de ser coral per posar el focus central i únic en la Norma, la resta de la família que apareix de manera habitual als altres volums tenen en aquest una presencia mínima que s’equilibra amb la presencia més marcada de la Violeta, la seva filla que estarà lligada molt estretament al cas.

La ploma de la Teresa Solana ens regala una novel·la negra elegant, tal i com ens té acostumats, podem gaudir d’una investigació alhora que veiem com la protagonista desvetlla les seves emocions i no dubta en verbalitzar assumptes policials i assumptes personals alhora.

A més, un gran punt fort de la novel·la és l’aposta per la contemporaneïtat social per tal que els lectors es fiquin a la trama amb més comoditat i essent propera a la realitat que ens envolta. Temes com els maleïts ERES, l’atur, les accions preferents, les dificultats per tirar endavant i les diferències socials cada cop més marcades són motiu de reflexió en aquesta nova novel·la.

De la mà de la sèrie negra de RBA podem paladejar poc a poc una gran saga, una història que va molt més enllà i crea connexions entre una nissaga que té molta força i un caràcter que enganxa al públic i a la critica.

Amb menys humor i molta més actualitat ens preguntem: Matar per motius justificats?

No us desvetllarem el final ni direm qui és l’assassí o assassina, ni la relació amb la Violeta, només us encoratgem a caure en les seves xarxes i anar a l’encontre amb una de les autores de novel·la negra més punyents i enginyoses.

Una novel·la de deu punts.