diumenge, 6 d’abril del 2014

Lliures o morts



Per Àngela Sánchez Vicente 

 

Ens plau presentar-vos una joia del patrimoni de la nostra terra, l’aventura i peripècia d’un dels herois desapercebuts que varen marcar un abans i un després durant la guerra de secessió. 


Us parlem de Lliures o morts el còmic d’en Mariano de la Torre i d’en Victor García que adapta a un gènere atractiu i molt visual la novel·la de Jaume Clotet i David de Montserrat.

El llibre, amb un altíssim potencial didàctic sobre el període històric on els catalans ens vàrem aixecar per ser lliures i que guarda moltíssims paral·lelismes amb la convulsió social catalana actual. Amb un gran èxit de critica i amb milers de lectors, varen retornar a Catalunya la identitat i la historia personal d’un dels grans oblidats de la lluita pel catalanisme.

Posteriorment va arribar el furor per aquest personatge, mestre de professió i es va fer una obra teatral amb una gran qualitat i una documentació extrema per tal de ser fidels a la realitat. Sembla que per fi es fa justícia i es reconeix la figura de l’heroi i ressuscita per a la societat catalana. 


El còmic és un retrat fidel a la novel·la i no decep en cap moment, el potencial visual, els colors i la distribució de l’espai el fan atractiu i molt assequible per al públic més jove que potser pensaria que el llibre en si és més feixuc.

De la mà de Fanbooks, revivim la historia de l’Ermengol Amill, un català que va lluitar pel bàndol austriacista durant la Guerra de Successió defensant fins a les últimes conseqüències les constitucions, els privilegis, els usos i els costums del Principat de Catalunya.

Va ser fuseller de muntanya i posteriorment coronel. Exiliat dels seus dominis va morir el 4 de setembre de 1732.

En el còmic trobarem la història amb un plus de informació visual, tal i com podem veure als esborranys dels personatges, veiem unes característiques rudes i sobretot heroiques, un cert toc de deixadesa a causa de la batalla i amb més corpulència que el seu home de confiança demostrant també la manera de ser un protagonista meritori per fi i l’home que es queda una passa per darrera empenyent-lo i oferint-li la dosi de confiança necessària.

Jo crec que és l’hora de documentar-nos, prendre consciència de la historia i els nostres valors i aixecar-nos per tal d’aconseguir un canvi que ja ens mereixem. 

Per si encara us queda algun dubte, us deixem amb el booktrailer però si més no, de ben segur que aquest Sant Jordi serà de les novel·les gràfiques més populars i venudes.

Recordeu-ho: Viurem lliures!