dissabte, 12 de juliol del 2014

Londres NW



Per Maria Valle Viña

Us presentem un llibre de la ma de la editorial RBA en la seva col·lecció Les ales esteses. El títol del llibre és Londres NW i ens situa en el fictici barri de Caldwell, a Londres. 

Quatre personatges van créixer junts en el nord-oest de Londres, a Caldwell. 

La Leah treballa per una organització sense ànim de lucre, concedint subvencions, i està casada amb un perruquer d’origen africà; però odia la seva amiga Natalie, l’advocada d’èxit, casada i amb fills, que viu en una casa bonica. 

En Fèlix Cooper és un mecànic tranquil, abans addicte a les drogues, però ara espera que la vida li permeti millorar. 

 La Natalie ha aconseguit prosperar com advocada en un entorn desfavorable, però l’ambició i l’ansietat la fan infeliç i ara retroba un amor de joventut, en Nathan, de qui la Leah també estava enamorada.

Londres NW es una novel·la de destins entrecreuats, de les paradoxes de la identitat i dels orígens, de les races i dels tarannàs, també de l’atzar en una ciutat que bull amb les veus de milers d’individus. 

L’autora del llibre és Zadie Smith, filla de mare jamaicana i pare anglès, va aconseguir, amb tan sols vint-i-quatre anys, l’èxit internacional amb la seva primera novel·la “Dents blanques”, èxit que va repetir amb la segona novel·la “L’home dels autògrafs”. També la va acompanyar l’èxit amb la seva tercera obra “Sobre la bellesa”, finalista del prestigiós guardó Man Booker Prize al 2005. 


Zadie Smith, amb una mirada incisiva, tràgica en uns moments, tendrament còmica en d’altres, i amb un llenguatge punyent que barreja textures i estils, ens presenta una novel·la sobre homes i dones que van obrir-se camí en el mateix ambient de classe baixa, però que la vida ha separat després en una societat on allò comunitari s’ha volatilitzat i ha deixat només la soledat dels individus.

Un dibuix apassionant i commovedor del racó d’una gran ciutat d’Occident, tan volàtil i complex com el món en què vivim.