dimarts, 22 de juliol del 2014

Una lectora poc corrent



Per Maria Valle Viña


Alan Bennett és un guionista molt famós a Anglaterra, tant per les seves obres de teatre com, sobretot, per les sèries de televisió. També ha fet d’actor i fa deu anys que escriu literatura amb gran èxit al seu país. Avui nosaltres us apropem un dels seus llibre, Una lectora poc corrent.

És un dia qualsevol al Palau de Buckingham i els gossos de la Reina no paren de bordar cap a una banda del jardí per on ella no acostuma a passejar. Seguint-los, la Reina descobreix, aparcada, la biblioteca mòbil de Westminster, una furgoneta antiquada amb un bibliotecari també antiquat i en Norman, un treballador de la cuina reial jovenet i pèl-roig, a qui Sa Majestat no havia vist mai. 

Una mica obligada per les circumstàncies, la Reina s’emporta un llibre en préstec, sense saber que a partir d’aquell moment les visites a la biblioteca i el fet de conèixer en Norman li canviaran del tot la vida. 

La Reina s’aficiona a llegir fins a tal punt que la seva proverbial professionalitat queda en entredit: ja no és tan curosa amb les feines de a Casa Reial, que l’avorreixen mortalment, i només frisa per enllestir-les i tornar a la lectura. 

No cal dir que l’adquisició d’un hàbit tan perillós com inesperat preocupa enormement la cort i el govern, que faran tot el possible per allunyar d’en Norman aquesta lectora tan poc corrent i aconseguir que abandoni els llibres. 

Les editorials labutxaca i Anagrama ens presenten el llibre en una edició limitada, elegant, amb 95 pàgines que se’ns faran molt amenes i ràpides de llegir gràcies al seu llenguatge senzill, fresc i proper. 

Aquest llibre fa que tots aquells que gaudim del plaer de la lectura ens puguem veure en molts dels comentaris que fa la nostra lectora poc corrent. Llegir obre la ment, et fa més humà, et permet posar-te a la pell dels altres, llegir dóna ales, els llibres són un artefacte que fan esclatar la imaginació, llegint podem viure vides que no podríem viure mai, conèixer altres realitats... 

Així doncs, què estaries disposat a fer per poder llegir aquesta novel·la que tant t’agrada? Com organitzaries el teu temps? Quines serien les teves prioritats? Fins a on estaries disposat per poder llegir? Hi ha Una lectora poc corrent que ja té resposta, la vols saber? Hauràs de comprar el llibre d’Alan Bennett.