dimecres, 3 de setembre del 2014

El món segons Garp



John Irving és un autor capaç de confabular les estrelles per tal de crear una brillant història. 

labutxaca recupera la seva primera novel·la publicada l’any 1978 i amb la qual va aconseguir el Premi Nacional del Llibre, consolidant la seva ploma com una de les més reclamades. Molts el reconeixereu com a guanyador de l’Oscar al millor guió adaptat per la pel·lícula “Les normes de la casa de la sidra” basada en la seva novel·la ”Prínceps de Maine, reis de Nova Anglaterra”.

El món segons Garp és la història d’una dona jove en una època de guerra, l’any 1942 la Jenny Fields, trenca amb la imatge que s’esperava d’ella com a noia de bona família i que s’hauria d’haver conformat en buscar un bon marit, per convertir-se en infermera, una jove independent que rere les insinuacions de tots aquells que no la comprenen decideix obtenir allò que desitja de la vida sense les obligacions ni expectatives del moment, així és com la jove Jenny Fields es transforma en la mare d’en S. T Garp, sense marit i continuant la seva professió.

L’autor juga molt bé amb els narradors de la història, fen petits salts descobrim com recorda la vida en Garp, com la viu la seva mare i com de manera lineal descobrim com fou realment aquesta vida i els podem anar acompanyant a mesura que el petit Garp creix i es converteix en tot un home.

Tots dos personatges carregen amb les seves experiències vitals conjuntes, però també descobrim que la relació mare i fill es gairebé simbiòtica.

Les descripcions dels personatges i l’evolució dels seus caràcters a mesura que avança la novel·la deixa palesa la intensitat i profunditat que aquests aniran adquirint. Tots dos formen els pilars d’una història que revoluciona dins del seu context, podríem considerar-los personatges actuals encallats en un moment històric que no els pertoca.

Les reflexions de tots dos personatges donen lloc a una figura feminista a seguir en la pell de la Jenny i en una recerca sobre si mateix d’en Garp. Mentre un es mostra al món, l’altre intenta trobar el seu lloc.

Els personatges secundaris mantenen a la perfecció la replica amb ells i descobrireu una gran sorpresa amb la Jenny Garp (no us diré res més d’ella, ho haureu de descobrir).

El món segons Garp és una història profunda, amb un marcat caràcter crític sobre la societat de principis del segle XX i amb un esperit revolucionari en quant el paper de la dona en la  societat.

¿Qui és en Garp?, ¿Quins són els seus somnis?, ¿Com encaixa ell en el mon?, ¿És una ombra de la seva mare o te llum pròpia?

El llibre d’un escriptor que amaga entre les seves planes els somnis d’altres escriptors, personatges que volen transmetre al món la seva energia mitjançant una de les armes més poderoses que té l’home, la paraula.

Una oda a la llibertat, a l’amor i a l’odi. Un compendi perillós que aconsegueix un equilibri impecable.