dimecres, 10 de setembre del 2014

A l'ombra del Decameró



L’Editorial Gregal ens endinsa en un món ric d’imaginari on catorze ànimes pensants donen un toc de color en relats eròtic breus.

A l’ombra del Decameró s’amaga la reunió en una casa batejada com Conyserola, on no hi manca de res, d’uns joves lletraferits que troben un lloc de repòs i serenitat, un lloc on poder viure la vida i oblidar el dia a dia.

Una mecenes els convida a passar-hi catorze dies amb la condició de que cada matí ha de rebre un relat eròtic curt. La pregunta sobre qui és aquesta dama admiradora de les lletres reposa a la ment dels joves durant un breu instant.

Tots junts decideixen que l’encàrrec no és tan complicat, encara que hi afegeixen unes quantes normes més de caire literari que de cap altre aspecte, per exemple estalviar metàfores i onomatopeies, son adults i les coses es poden dir pel seu nom,  no cal ser primmirat quan el tema és, diguem-ho delicadament, poc rosat.

Més que els catorze relats, el que més he gaudit ha sigut el canvi de ploma, veure com un tema més antic que l’anar a peu es pot tractar des de tants punts de vista, es pot ambientar en èpoques diverses i amagant profundes inseguretats existencials.

Si n’hagués de triar un, sincerament, no podria. El compendi i la plenitud de l’obra recau precisament en el goig de reunir una experiència humana passada per diversos sedassos.

Si accepteu una recomanació, no mireu quin autor ha escrit cada relat fins al final, al conèixer una mica més d’ells, descobrireu com l’autor queda reflectit per la seva ploma i per la seva manera d’expressar-se. 


Seria molt injusta si no els menciones com cal: l’Anna Pascual és humanista de formació, en Ramon Erra diu d’ell mateix: “He fet i escrit força coses a la vida”, en Jordi Puig és Bibliotecari, la Montserrat Grau és Logopeda, a l’Oriol Guilera li hauria agradat ser músic, però ha exercit d’economista, la Neus Ors és algú que s’estima les paraules i exerceix de mestressa de casa, la Sònia Boj, havent cursat estudis tècnics industrials, escriu per poder purgar tota la tinta que li transpira pels porus, la Montse Rubinat és Diplomada en Estudis Immobiliaris i de la Construcció i en Direcció i Administració d’Empreses, la Isabel Domingo és  Dissenyadora gràfica, en Tuli Márquez és nen, jove, adolescent, adult? Llicenciat en Periodisme, la Carme Ripoll es defineix com a ciutadana del món per matrimoni, la Pilar Blasco és Advocada, periodista i enamorada de la literatura, la Susagna Aluja té estudis de Psicologia i d’Empresa, i en Quim Calvo viu a prop del mar i dels llibres, i li sembla que no podria passar sense cap de les dues coses. 

Cada un d’ells té una trajectòria pròpia, però en el fons tots són uns lletraferits que gaudeixen de l’art d’escriure.

A l’ombra d’aquesta obra s’amaga la profunditat humana de contactar amb els altres, de trobar allò que ens desperta de manera tempestuosa i que ajuda a descobrir quelcom que havia sigut tabú fins fa ben poc.

Voldria recalcar que aquest recull de relats està presentat amb gust, educació i respecte, en cap moment és groller ni de mal gust.

Per cert, voleu descobrir qui s’amaga rere la gran Dama que reclama el pagament de l’estada amb breus relats? No deixeu escapar l’oportunitat de gaudir d’una mica de picant, una mica de passió, una mica de descobriment, una mica de fantasia i una mica de...

A més a més, no cal llegir-los en ordre, pots saltar d’un a un d’altre, i són tan curtets que quan et vols adonar ja s’ha acabat.