divendres, 17 d’octubre del 2014

La veritat i altres mentides



Per Àngela Sánchez Vicente


Existeix la veritat universal o la veritat sempre és subjectiva?

La veritat i altres mentides és una obra brutal, una bufetada de realitat on més d’un es veurà reflectit en més o menys mesura. De què estem fets els humans? De veritats, de mentides o d’un còctel d’ambdues?

El protagonista de la novel·la es veurà engolit per la seva pròpia mentida.  En Henry és un home ben posicionat i amb molta sort al amor doncs viu en una eterna lluna de mel amb la seva esposa, la Marta.

Sembla impossible que pugui haver-hi cap element voluntari que pugui trencar la seva pau però un dia rep la notícia de que la seva amant i companya de feina està embarassada. Fins aquí molt bé però... el fill que espera és seu!

Ja està, ja ha begut oli. Com pot haver-se desmuntat ell solet la seva vida tan perfecta? Milers de preguntes el colpejaran tot recordant-li lo tanoca que ha estat i alhora farà mans i mànigues per tal que la dolça Marta no s’assabenti de la crua realitat doncs els seu amor no ho podria suportar.

La mentida ja l’ha devorat, mai més serà el mateix i com una bola de neu que cau per la vessant de la muntanya cada cop serà més grossa i anirà més ràpida esdevenint una bomba de rellotgeria incontrolable.

En Sascha Arango és un mestre de la prosa i ens proposa una lectura intrigant, reflexiva i un retrat molt abast sobre els clars i obscurs de l’ésser humà: passions, ànsies de més, por a la pèrdua, incapacitat de valorar la felicitat i sobretot l’art de complicar-se la vida.

Tots anem rere el fil de la veritat però què passa si és ella la que ens ve a buscar? L’ADN de la veritat li impedeix residir a l’ombra i lluita contra tot per sortir a la llum. Un cop surt a la llum ho tenyeix tot de negre, res és el mateix i el dubte es converteix en l’enemic de la confiança traïda.

De la mà d' Edicions 62 aprenem que la veritat és una arma per construir i per destruir, la busquem i alhora la fugim perquè sabem que tota veritat amaga una conseqüència.

Se’n sortirà en Henry d’aquest triangle impossible? Com reaccionarà la Marta? Quines seran les conseqüències de tan perillós joc?

Llegiu-lo, perdeu-vos per les seves planes i els seus girs i aprendreu que més val una veritat dolorosa que una veritat ensucrada. Tard o d’hora sempre surt l’essència i ens pot destruir. La veritat sempre té un preu... Estem disposats a pagar-lo?