dilluns, 3 de novembre del 2014

Les dones de la Principal



No és la seva vessant més aclamada però la prosa d’en Lluís Llach ja ens ha captivat a tots.

Hi haurà controvèrsia sobre si el llibre seria més o menys exitós si el signés ell o una persona desconeguda però el que està clar és que per a nosaltres el poder de les paraules no se li resisteix i que narra les histories amb una màgia, eloqüència i profunditat espectaculars.

Després de l’èxit assolit amb “Memòries d’uns ulls pintats” torna amb Les dones de la Principal, una nova novel·la on el protagonisme torna a reincidir en la dona.   

  
 
En aquest cas, en tres dones, una àvia, una mare i una filla anomenades Maries que es faran càrrec de la Principal, el casal més reconegut del petit poble de Pous. 

En una terra rica en vinyes superaran la plaga de la fil·loxera i es consolidaran con unes grans empresàries del vi. Ja ho va dir Aristófanes a la seva obra Lisístrata, el poder mundial i que fa que el globus giri és a les mans de les dones i aquestes Maries ens demostren com una supera a les altres, en treball, ambició, projectes... fins que un fet obscur ho esvairà tot.
El 18 de juliol del 1936 hi haurà un assassinat a la Principal i tot canviarà... Qui és la víctima? Qui és el botxí? Quins poden ser els motius?

Aquí agafen força l’Úrsula, la vella majordoma de la casa i en Llorenç, el jove capatàs que esdevenen la veu de l’experiència i de les pàgines viscudes amb la força i la inquietud de la novetat.

A través dels testimonis d’ambdós descobrirem les llums i ombres d’aquesta nissaga que té molt a callar, però els secrets com més foscos són menys triguen a sortir a la llum i coneixerem allò que només saben les parets al mateix ritme que anirem assabentant-nos de les novetats de la investigació.

De la mà d’Empúries podem gaudir d’un retrat històric i geogràfic molt didàctic alhora que descobrir el paper de la dona i els rols socials a més d’una profunda reflexió sobre la naturalesa humana.

¿No us ve de gust passar uns dies a la principal?