diumenge, 16 de novembre del 2014

Faré tot el que tu vulguis


Tenim entre mans la novel·la guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2013, publicada per Columna, labutxaca i signada per Iolanda Batallé. Escriptora i editora, llicenciada en filologia anglesa, periodista i màster en direcció d’empreses. Actualment és la directora editorial de La Galera i professora de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, del Laboratori de Lletres i del Màster d’Edició de la Universitat Pompeu Fabra. Autora de “La memòria de les formigues” i “El límit exacte dels nostres cossos”.

Faré tot el que tu vulguis és una novel·la que a primer cop d’ull enganya, primeta, lleugera, amb una portada elegant, captivadora i sensual que amaga rere seu unes planes amb pes propi.

Una historia que dona un gir tan radica i profund que el lector compren de sobte l’experiència vital que pateix la seva protagonista, la Nora, una pintora a l’alça, mare de família i fidel durant més de vint anys de casada, conèixer el Nacho li obre les portes a un món nou, un món on creixerà i es descobrirà a ella mateixa, reconeixerà els seus secrets del passat i reviurà una vida poc viscuda, una mort en vida que necessita escapar per respirar el seu propi aire.

Una prosa florida i fluida, on s’intercalen pensaments de la protagonista, el seu passat i el que sembla esdevenir el seu futur, una supervivent de la vida, marcada per la pèrdua de les persones que més estimava i per un gran secret que guarda a la seva ànima. Una ànima sagnant que guarirà pas a pas.

Una historia que m’ha costat de veritat, si sou devoradors de llibres reconeixereu que moltes trames son previsibles, hi ha girs comuns o descripcions marcades per patrons, doncs bé, la Iolanda Batallé m’ha descol·locat. 

La seva presentació de personatges i sobretot de la Nora que ens la mostra freda, la nena del seu avi, la dona del seu marit i la mare de les seves dues filles. Vista des d’aquesta perspectiva els esdeveniments i els girs que dona la seva vida i ella accepta costen de quadrar o comprendre, però a mesura que la novel·la avança descobrirem el terrible secret de la Nora, un secret que a mi no m’havia passat pel cap.

És una novel·la dura, colpidora, traumàtica, amb un punt d’inflexió, girs radicals, sensual i amb un efecte crisalida que s’obre davant el lector de mica en mica per acabar en l’última plana en forma de papallona, amb tonalitats brillants a les ales.

La vida d’una dona oberta al món, a la seva sensualitat i sexualitat, a la pèrdua de les seves inhibicions, a la por d’estar sola, de morir en vida, de no ser ella mateixa sinó la dona de... o la mare de..., una vida plena de secrets i no només d’ella, viure una mentida sense saber-ho, en definitiva una dona que fuig d’ella mateixa.

Però no només descobrirem la Nora, també gràcies a les descripcions acurades de l’autora descobrim els secrets que amaguen en Nacho, el seu (diguem-ne) amant i en Robert el seu marit, dos homes que seran la clau de la nova vida de la Nora.

Una història que frapa, que deixa un buit al cor, la pell de gallina i un sentiment de tristesa contraposat amb l’aire d’una nova llibertat. Si l’hagués de descriure en poques paraules diria que és tota una revelació.

Faré tot el que tu vulguis portarà a la nostra protagonista a fer tot el que ella vulgui.