dijous, 20 de novembre del 2014

Un rellotge per cor



Tenim entre mans Un rellotge per cor i coincidim amb els entesos en crítica literària quan diuen que és un debut extraordinari i un autor que ens donarà moltes hores de gloria i molt a parlar.

De moment s’ha dit: “Imprescindible” a  Harper’s Bazaar, “Una barreja de noir, pulp i diversió” a The Boston Globe,  “Impossible no llegir-lo d’una sola vegada” a The Guardian, “Intel·ligent i enginyós” a Sunday Mirror, “Impressionant” a Image magazine i “Un debut Larssonesc” a The Guardian.

De ressenyista a autor, en Peter Swanson s’ha nodrit del bo i millor del món de les lletres fins arribar a construir la seva pròpia història. 

Una història protagonitzada per en George, un home crèdul i bo del que serà impossible no sentir una certa tendresa i empatia. Encara viu bojament enamorat del seu primer amor, la té idealitzada per complet i crec que està enamorat de la seva pròpia vivència amb la jove però el temps passa i no perdona... la gent canvia.

La Liana, és la viva imatge de la gent que ha canviat i ha agafat un nou camí a la vida o més ben dit ha derrapat del camí i és l’ombra del que era. 

Justament quan es retroben ella li demana un favor econòmic en majúscules per tapar una estafa que ella mateixa ha protagonitzat: mig milió de dòlars que ella ha robat al seu exmarit.

En George és un bon jan i acabarà emmerdat sota el propòsit de canviar-la de nou i creure en la seva innocència. 

El que ell no té en compte és la manca d’escrúpols de l’exmarit del que tant ha après la Liana i els merders creixeran plana a plana embolicant al nostre nou amic en un dilema ètic del bé sobre el mal i en una persecució que no s’aturarà fins a la darrera plana.

Amsterdam ens regala un llibre frenètic, vertiginós, on cada segon compta i tots tenen  molt a guanyar i massa a perdre.

¿Es desencantarà en George o podrà rescatar a la Liana de les garres del poder? ¿L’ésser humà té oportunitat de canvi?

Feu-vos amics d’aquest parell i veureu com les hores del vostre rellotge volaran! És una novel·la fantàstica i amb un rerefons molt treballat. Mereix una bona lectura en aquests dies freds!