dimarts, 16 de desembre del 2014

El meu primer llibre de Nadal



Per Àngela Sánchez Vicente



Ens hem quedat morts a redacció després del darrer títol d’en Jaume Clotet!

L’autor de “Lliures o morts” fa una passa més enllà pel catalanisme i la conservació de les tradicions i aquest cop s’adreça als menuts de la casa amb El meu primer llibre del Nadal.

En aquest conte il·lustrat per la Rut Bisbe trobem un passeig per totes les festes de la mà de dos nens ben eixerits, curiosos i il·lusionistes. En Marc i la Júlia aprendran poc a poc tot el que celebrem des d’inicis de desembre fins al dia de reis amb la participació i unió de la seva família dedicada a explicar-los el bo i millor de la cultura catalana, les tradicions i la germanor que ha d’imperar en tan joioses dates.

Des del calendari d’advent a les esperades vacances, del caga tió i com tractar-lo al ritual d’escriure la carta als Reis i anar a la cavalcada, dels grans àpats fins als gustos alimentaris del caga tió.

Objectes simbòlics com el pessebre, l’arbre, l’estel d’Orient i el raïm de la sort comparteixen el protagonisme amb valors com compartir, esdevenir curosos amb ela altres, respectar als grans i l’ànim d’aprendre.

Crec que és una eina ideal per als nanos i on els pares o germans grans poden interferir en ampliar-los la visió i evitar que tradicions de les terres catalanes caiguin en l’oblit o es transformin en “americanades” que no ens van ni ens vénen però que són més sorolloses per la canalla.

Fem un clam per la pàtria i feu-vos amb el conjunt de llibres de l’autor, és un regal per als nens i també per als adults.

Gràcies a Estrella Polar podem experimentar el nostre propi folklore i veure la importància de deixar-la com a herència al que vindran.

Títols com “La meva primera festa major” i “La meva primera diada” completen de moment aquest costumari adreçat als menuts.

Rigor i cultura servida amb la seva cara més amable! Qui s’hi pot resistir?