dilluns, 12 de gener del 2015

Un hotel a la costa



Per Maria Valle Viña


L’any 1934, Nancy Johnstone i el seu marit Archie van decidir abandonar Londres per construir un hotel a Tossa de Mar. Eren temps de descoberta d’un paisatge i d’un país, però aviat l’interès turístic dels hostes anglesos va donar pas a la visita de corresponsals de guerra, poetes i pintors simpatitzants amb la causa republicana. 

L’esclat de la guerra i els seus estralls van trencar per sempre aquell paradís, però els Johnstone van saber reaccionar a les noves circumstàncies. Un hotel a la costa és, alhora, una crònica de la Costa Brava durant la República i la Guerra Civil, un dietari d’urgència de la desfeta republicana i un recull inèdit de peripècies quotidianes que van des de la transformació de l’hotel en una colònia humanitària per a nens refugiats fins al pas per la frontera francesa i l’arribada al camp de concentració de Les Haràs. 

La protagonista del llibre és a la vegada l’autora, Nancy Johnstone va viure a Tossa de Mar des de l’octubre de 1934 fins al gener de 1939. Un cop acabada la Guerra Civil es va traslladar a Mèxic. 

A part dels dos llibres sobre les seves experiències a Tossa de Mar, "Hotel in Spain" i "Hotel in Flight" - que Tusquets Editores va reunir en un sol volum, en edició de Miquel Berga, i ara incorporen els nostres amics de labutxaca -, va escriure dues obres ambientades a Mèxic. L’any 1950 es va perdre el rastre de la seva vida. 

Un hotel a la costa és un llibre on trobem moments molt divertits, curiosos i molt interessants, com son veure el punt de vista de Catalunya i dels catalans, de la seva història i les seves costums des dels ulls d’una dona anglesa. També trobem aquests bons moments durant tot el procés de construcció de l’hotel i veient molts costums i tradicions dels anys 30. 

Tot això es contraposa amb una segona part del llibre més complicada, on és present la guerra i on podem veure les seves conseqüències, però sempre, com podreu veure al llegir-lo, amb un to positiu i lluitador. A més sempre és fa entretingut i molt amè de llegir, ja que hi trobem molts fets històrics i moltes curiositats explicats amb molta tendresa i vist des de un bon record de l’autora Nancy Johnstone.

Una obra encantadora, una crònica quotidiana de les ganes i les forces d’una dona per realitzar un somni a la Catalunya dels anys 30.