dimecres, 21 de gener del 2015

El diable és català



Ja han passat les festes nadalenques i podem tornar a guardar la nostre part més angelical i amable per tal de treure a lluir el nostre diable intern. Ja ho deien els antics que català i home de bé no pot ser i al llibre El diable és català ho acabem de constatar.

Aquest llibre és completíssim i vincula la figura del diable amb les terres catalanes des de diversos punts de vista i camps d’estudi per regalar-nos una visió holística del que és el tema que ens ocupa.

És un llibre atractiu, amb allò misteriós de tan malvada figura però amb un context fruit d’una grandíssima tasca de documentació.

Queda palès que a l’autora, la Sylvia Lagarda-Mata, autora també de “Fantasmes de Barcelona” ens descriu con a la geografia física del nostre territori hi ha 12 coves, 29 torrents, 22 estanys i gorgs, 13 castells i 31 ponts que fan referència al Diable... per no dir que hi ha més de 30 entrades a l’inframón.

En documents antics també trobem el primer llibre d’exorcismes en català i com a la “Divina comèdia” de Dante hi ha tres comptes catalans al purgatori a més de la seguretat de l’autor Joan Oliver que assegura que “El diable parla en lleidatà”

Per als amants de l’ocult, dels rituals com els aquelarres, misses negres i rituals demoníacs que encara avui es fan, és un llibre ideal doncs ens explica amb una veu amiga allò que realment significa i es fa, el context històric i social en que varen sorgir.

Realment ens ha fet una mica de respecte però és una obra completa, és com una enciclopèdia sobre el diable en totes les seves vessants i sense creure en allò bo o dolent de la vida, et mostra com al costumari català és una figura que està molt present al llarg del temps encara que el concepte hagi anat evolucionant.

A més, gràcies a Angle Editorial podem anar a l’encontre amb la seva representació més catalana i descobrir que si tenim un enemic més val que el tinguem a prop i controlat.

No us faci por endinsar-vos en aquesta lectura! És molt curiosa, àgil, abraça molts temes, està molt ben ordenada, és rigorosa i no cau en el parany del fanatisme o d’allò més comercial.

Us hi heu de rendir! Si l’enemic és més fort que vosaltres... uniu-vos-hi!