diumenge, 8 de febrer del 2015

La teca



Per Maria Valle Viña


La teca és una obra cabdal en la literatura gastronòmica catalana, llibre de cuina que forma part d’aquests que tot cuiner o estudiant de cuina ha de tenir al prestatge i que, fins al dia d’avui ha estat el llibre de cuina escrit en català més venut. Aparegué l’any 1924 i, des d’aleshores, se n’han fet vint edicions. 

El seu autor, Ignasi Domènech, en la primera pàgina deixava ben clar l’objectiu del llibre: “Conté la manera d’organitzar tota classe d’àpats senzills o d’etiqueta, de calcular berenars, sopars, escudelles, cuinats, rostits, salses llegums, aviram, plats freds, canelons, arrossos, ous fregits, carns, peixos, dolços, merengues, refrescos, còctels, gelats, melmelades, amanides, escalivades, i diverses maneres de fer els púdings i pastes, i molts consells de pràctica i utilitat per comportar-se elegantment a taula, etc.” 

Aquesta nova edició portada per Cossetània Edicions n’actualitza el format i, en alguns aspectes, el llenguatge, però no pas el seu esperit inicial, conservant el vocabulari i el bon gust, fent que el receptari sigui tan proper com cuinar amb l’avia, amb la mare o amb la tieta, un receptari fet a mida dels més grans i dels més joves, amb receptes de sempre i de la terra.

L’edició compren un pròleg de Pep Nogué i després trobem el receptari dividit en tres parts: la primera en la que trobem consells generals i primers plats, la segona en la que podem veure plats principals i una tercera on ens presenten les postres. 

Tot un receptari complet i senzill per retornar a la cuina de tota la vida amb un vocabulari a l’abast de tots, tant pels que sou uns cuinetes com per aquells que voleu entrar poc a poc al món de la cuina. 

Un llibre de cuina que en paraules del mateix autor Ignasi Domenech: “no es només un altre llibre de cuina... es un llibre que està escrit per qui ha passat la vida dedicat a perfeccionar l’art culinari, tant personalment en acreditades cuines, com a través de la ploma”. 

Ignasi Domènech 1914 


L’autor com us he avançat abans és Ignasi Domènech (Manresa, 1874 - Barcelona, 1956) inicià el seu contacte amb el món de la restauració a la Fonda del Centre, a la capital del Bages, i més endavant treballà en fondes i hotels de Monistrol, Puigcerdà, Madrid, Burgos, París i, a Londres, a l’Hotel Savoy (a les ordres del gran mestre Auguste Escoffier). 

L’any 1899 publicà el seu primer llibre: "La gastronomia", i el 1906 fundà la revista El Gorro Blanco. Les seves obres més conegudes són els receptaris "Àpats" i, sobretot el llibre que avui us presentem La teca

Des de la seva mort, l’any 1956, han passat 49 anys, i el nom d’Ignasi Domènech i el nom de La teca són en boca de tothom que li agrada la cuina, perquè coneixent i estimant el nostre passat, podem treballar i estimar el nostre futur.