dissabte, 21 de febrer del 2015

L'amant xinès



Per a tots els seguidors de Llibres del Delicte i amants de les novel·les negres i de les seves escriptores, ens retrobem amb la inspectora Mina Fuster, la vàrem conèixer en la breu història que signava Margarida Aritzeta i que quedava recollida dins el recull “Elles també maten, antologia de tretze relats negresescrits per dones”, esperem estar davant d’una saga de novel·les altament addictiva.

L’amant xinès és, doncs, la primera novel·la llarga de la inspectora i el retorn al gènere negre de la Margarida Aritzeta després de molts anys.

La novel·la parteix d’un cas real que va aparèixer a la premsa el mes de febrer de 2014, en el qual havien trobat morta una indigent no identificada en una caseta de tren prop de Picamoixons (Alt Camp). L’autora no reconstrueix el cas ni la història, la pren com a referent i la ficciona.

Si us pregunteu que us podreu trobar en aquesta novel·la, jo us diria que gairebé de tot, crims de sang i fetge, la vida dels policies i dels jutjats, una protagonista jove, maca, independent amb ombres i cicatrius del passat, una mare que la treu de polleguera, una amiga molt esbojarrada, conflictes interculturals, temes d’actualitat i com qui diu tot a tocar a la porta de casa, un compendi difícil d’equilibrar i que aconsegueix crear una atmosfera de plenitud.

La narrativa de la Margarida Aritzeta es dinàmica, segueix un estil lineal en el qual mostra temes que es van entrelligant al flux de la resolució del cas, en cap moment perd dinamisme i crea un ambient molt humà i proper per al lector.

M’ha tingut enganxada des de la primera plana, no podia deixar de llegir, es com si hagués ensenyat el paper del caramel a una criatura i aquest l’hagués de trobar entre les seves planes.

Les seves descripcions són molt acurades i el lector es pot trobar passejant prop del mar o treballant a la ciutat, els seus personatges van agafant profunditat i les relacions que s’estableixen entre ells donen molt més de sí, dona la sensació que només ens hagués fet una presentació molt acurada del que podrem trobar més endavant.

Voleu saber sobre la nostra nova inspectora preferida? Li fem un truc?