diumenge, 17 de maig del 2015

El caçador d'estels



Per Àngela Sánchez Vicente


Poc després de tornar de vacances us vàrem proposar textualment: “Avui a totes les llibreries arriba un gran tresor, avui podem gaudir del goig i l’amor per la lectura amb I el ressò de les muntanyes, l’esperadíssima novel·la de Khaled Hosseini després de sis anys d’impàs dels seus èxits “El caçador d’estels” i “Mil sols esplèndids”, incalculables tant en qualitat com en quantitat de lectors arreu del món.”

I avui gràcies a labutxaca fem vista enrere i descobrim els llibres que el van catapultar a l’èxit i que tot i que us els vàrem anomenar no us en vàrem dir res més, a un preu de somni.

Avui comencem amb el seu primer i gran èxit El caçador d’estels.

Com ens té acostumats en Khaled Hosseini estem a punt de descobrir una novel·la on els sentiments humans es descriuen amb tanta veracitat, sensibilitat i força que és impossible no caure en el parany de projectar-nos en els protagonistes.

En aquesta primera obra venerada per la seva legió de seguidors incondicionals trobarem a dos nanos amb les idees molt més clares que molts adults.

L’Amir i en Hassan ens donaran una classe magistral sobre el que és l’amistat en majúscules mentre viuen els darrers dies de la monarquia afganesa. 

Els nois son pols oposats, un és fill d’un dels homes més rics i poderosos de tot el territori mentre que l’altre és un hazara de classe inferior. Tot indicaria que els seus mons no tenen cap punt de confluència però traient-nos la careta i els prejudicis veiem com entre tots tenim molts més punts d’unió que no pas de divisió.

El pes de les seves famílies domina el seu present i la seva separació és imminent doncs l’Amir viatjarà a Califòrnia amb el seu pare.

Què passarà quan es retrobin? Com estarà el seu vincle? Hauran canviat? Hauran caigut en la trampa dels rumors i de les traïcions?

Amb una prosa màgica i molt adictiva veureu com aquests dos nens, joves i homes poden unir només mirant-se als ulls dos mons completament oposats i destinats a la separació.

Us animeu a fer un viatge? 

Jo no me’l perdria! I si l’heu llegit, res millor com l’època estival per poder tornar a gaudir-lo amb un format més còmode i econòmic. El bon temps ja s'apropa.

Lletraferides



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us oferim un llibre que ens obre els ulls i ens mostra com eren les grans bibliotecàries que varen lluitar per uns drets, una passió i una cultura col·lectiva. On seriem sense elles? 

A Lletraferides descobrirem la història d’unes dones valentes que no es deixaven trepitjar pels homes ni els governants de l’època doncs sabien que la seva missió a la vida era molt més important i valia la pena arriscar-se.

Realment per nosaltres ha estat una lectura extremadament plaent doncs avui en dia ens trobem biblioteques allà on anem i no donem importància a qui o que ho hem d’agrair i a més podem desmitificar davant el públic el caràcter callat, introvertit i massa estereotipat que sovint descriuen despectivament a les bibliotecàries.

Coneixent La historia de les nostres bibliotecàries fem un viatge en el temps i ens plantem a l’època en que Enric Prat de la Riba, Eugeni d’Ors i Jordi Rubió varen impulsar a les nostres amigues i protagonistes a ser soldats d’una mateixa causa, missioneres de la paraula llegada i sentinelles de la lletra impresa.

Cent anys guiats per la seva autora, l’Assumpta Montellà, que ens porta a descobrir els estralls de la guerra, el bibliobús, l’exili, el franquisme, la censura, la transició... Explica amb molta cura, documentació i veracitat uns esdeveniments que ens fan tremolar i alhora ens fan veure com aquestes dones van arriscar la seva pell per dur la cultura com a bandera i procurar que manuscrits i obres no caiguessin a l’oblit i poguessin ser gaudits per generacions futures.

La literatura que varen salvar és passat que esdevé present de manera didàctica per aquell que ho llegeix. 

Realment l’autora ha fet un homenatge a les primeres bibliotecàries, a les dones de l’època i a la nostra estimada terra tan fèrtil de cultura.

De la mà d’Ara Llibres podem gaudir dels inicis d’un moviment sense el qual no tindríem constància de molts esdeveniments que ens fan estar on som i amb els pensaments i creences que tenim.

Em reitero: Què seria de nosaltres sense la seva tasca?

No sé que pensarien d’una època actual on els llibres es llegeixen en ebooks o fins i tot es poden piratejar... potser les necessitaríem de tornada per tornar a redreçar la nostra manera de percebre la cultura!

No us penedireu d’assaborir tan bon llibre, és didàctic, potent, feminista, basat en fets que varen afectar la nostra terra, tendre i amb molta carrega emotiva!

Vinga va, a més el pròleg de Màrius Serra és tota una declaració d’intencions!

Aneu a la vostra llibreria de capçalera i pregunteu per aquesta novel·la! Es genial! Esperem que la gaudiu tant com ho hem fet nosaltres.