dimarts, 19 de maig del 2015

Una escletxa de llum



Estem d’enhorabona doncs l’autor sicilià Andrea Camilleri, l’encarregat de donar-li casos a resoldre al nostre protagonista ve amb una nova novel·la.

A Una escletxa de llum veiem el Montalbano més terrenal i passional amb un cas que derivarà en petits casos que el deixaran sense poder dormir fins lligar tots els personatges implicats i desfer el cabdell que han desplegat per terres italianes.

Un cop més s’enamora i a nosaltres ens encisa amb la dualitat que té entre el comissari entregat a la justícia i que no dubta en passar els límits de la llei per tal de tancar a la garjola als culpables de la inestabilitat siciliana però alhora és un home que sempre cau rendit als somriures de les “madones” que se li presentes com dones desvalgudes o bé dones que el sobrepassen i el tracten amb menyspreu.

És un home sense mesura que novel·la rere novel·la l’anem coneixent més i gaudint dels cassos alhora que podem paladejar aquells aspectes de la seva personalitat que l’Andrea Camilleri ens dóna en petites dosis que creixen i s’acumulen a mida que llegim les seves aventures.

En aquesta historia en concret ens trobem a Lampedusa i en el que creu una neteja d’imatge política i un cop d’efecte electoral per part del ministre d’interior succeeix un dramàtic desembarcament en el que moren moltíssims immigrants. Amb aquest teló de fons que podem relacionar amb el fet real que va passar no fa massa construïm la trama més potent. 

En Montalbano no es vol embolicar amb pamflets propagandístics ni mediàtics dels polítics, està desencisat i no hi veu una feina a fer, per això decidirà anar a una galeria d’art on l’esplèndida propietària li alegrarà uns dies... 

S’ha de tornar a posar en marxa quan un propietari del supermercat presenta la denuncia per robatori i violació... res li fa més mandra però ell serà allà on faci falta per fer lluir la llei encara que tres tunisianes l’emboliquin a més no poder essent possibles implicades en un cas de tràfic d’armes.

Crec que és de les obres més corals en quan a personatges i trames de les darreres que ens ha presentat l’autor i realment teixeix de manera excel·lent l’investigació per tal que cap aspecte caigui a l’oblit o quedi en segon terme.

Som molt fans del Camilleri però aquest llibre és extraordinàriament sublim! És de les joies de la seva bibliografia! Ideal per començar a conèixer-lo i familiaritzar-s’hi.

Sens dubte és un clar successor dels grans novel·listes del gènere detectivesc i del món de la investigació, és més, Andrea Camilleri ja és un nom reconegut i que val la pena llegir-lo.

Edicions 62 ens regala aquesta nova entrega però per aquells que li agafeu afició, podeu trobar títols com  El somriure de l’Angélica, El joc de pistes, Joc de miralls, Un dissabte amb els amics, La forma de l'aigua, El lladre de pastissets, El gos de terracota, La veu del violí, L'excursió a Tíndari, L'olor de la nit, Un gir decisiu, La paciència de l'aranya, La lluna de paper, Foguerada d'agost, Les ales de l'esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L'edat del dubte i La dansa de la gavina.

Lampedusa