dijous, 15 d’octubre del 2015

La tieta Mame

Per Maria Valle Viña


Fa molt temps que no llegia una novel·la tant refrescant i amena, amb la que fàcilment es desconnecta de la rutina. Ideal per aquestes setmanes en les que tornem a la feina i a les obligacions diàries, La tieta Mame en transportarà a un món diferent.

Un nen de deu anys es queda orfe a la poc edificant Amèrica del 1920 i és posat sota la potestat d’una dama excèntrica, obsessionada per estar à la page, vital, capritxosa, seductora i adorable. Al seu costat, passarà els trenta anys següents immers en una espiral incessant de festes, amors, aventures i diversos cops de fortuna.

El lector, atònit, suspès entre la fascinació d’advertir molts dels tics risibles de la seva pròpia època i la riallada explosiva de qui es veu arrossegat cap a un vertiginós remolí, viurà la comicitat en tots els seus registres.

I tot això per obra i gràcia d’una de les tietes més inoblidables que hagi concebut mai cap escriptor modern, el perfum de la qual sentim surar en l’aire, amb les llàgrimes presents encara als ulls, molt després d’haver tancat el llibre.

L'autor de La tieta Mame es Patrick Dennis, pseudònim d’Edward Everett Tanner III, va ser una icona de la bohèmia de Nova York, a més de ser també un dels escriptors nord-americans més populars dels anys cinquanta i seixanta del segle passat.

La tieta Mame, que havia estat rebutjada per dinou editors, va vendre, en ser publicada el 1955, més de dos milions d’exemplars als Estats Units, i es va mantenir cent dotze setmanes a la llista dels deu llibres més venuts del New York Times. Dennis es va convertir, el 1956, en el primer escriptor que va aconseguir col·locar en aquesta mateixa llista tres títols, firmats amb tres pseudònims diferents: La tieta Mame (Quaderns Crema, 2010), The Loving Couple: His (and Her) i Guestward, Ho! El 2013, Quaderns Crema ha publicat La volta al món amb la tieta Mame.

Una novel·la que no et deixarà indiferent per la seva protagonista que captiva, que pot despertar sentiments molt diversos, per la historia entranyable que es recorda amb molt afecte i per ser una novel·la refrescant, lleugera i emotiva a parts iguals.