diumenge, 18 d’octubre del 2015

La Constitució segons Benegre.cat



Ara, més que mai, quan sentim anomenar la paraula CONSTITUCIÓ, ens posem les mans al cap i ens esborronem de mala manera.

Allò que hauria de ser una eina útil s’ha tornat en un mal de cap continu per a polítics i la societat, ara si l’hagués de descriure en parlaria com a un pergamí momificat i impossible d’actualitzar, el seu software s’ha quedat en l’època de ms-dos i no hi ha Windows que l’obri.

És per això que quan em van proposar llegir el llibre reversible sobre la constitució catalana i la constitució castellana segons BENEGRE.CAT vaig arrufar una mica el nas.

Però vet aquí la meva gran sorpresa, feia temps que la política no hem feia riure amb ganes i si a més li afegim les excel·lents il·lustracions de l’Àlex Roca, ja no s’hi pot dir res més.

Parlem primer de La Constitució Catalana, aquesta és la prova de foc on un Catalunya independent haurà de treballar per la seva ciutadania, amb un humor negre, plena d’ironia i una miqueta de mala llet, ens trobem amb molts problemes que ens afecten a la realitat però amb un punt de vista àcid.

Una constitució intel·ligent i bel·ligerant que toca tots els punts, socials, econòmics, ideològics, del seny i de la rauxa, una República Monàrquica on no hi ha reis i tots volem viure com s’hi ho fóssim, així comença la nova Constitució, que necessitarà uns tres-cents anys més per ser polida i adequada en el temps, i esperem que els de Lleida es posin al dia.

Molts típics i tòpics dels catalans sorgeixen com a bolets i la veritat es que mentre vas llegint et ve de gust compartir amb els que t’envolten alguns dels seus articles. 

Si a les alçades que estem de la pel·lícula no ens podem riure de nosaltres mateixos serà que no estem preparats per canviar de classe i passar de ser els primer d’Espanya als secundaris europeus.

La Constitució Espanyola serà aquella en la que s’hauran d’adaptar els Espanyols sense nosaltres, hilarant és quedar-se molt curt i realment es per desitjar-los molta sort als pobres ja que es queden un país d’arracada.

De la mateixa manera que la seva companya mostra molts dels problemes que hi ha actualment de manera mordaç i que al perdre la vaca dels calers i el seny català els farà patir una davallada intel·lectual.

Que fotut que ho tindran.

Si aquesta obra que ens ofereix labutxaca ens mostra una opció humorística del que pot ser, també es cert que llegint entre línies sorgeixen veritats incomodes que patim la societat d’una manera o una d’altre.

Després de gaudir d’unes constitucions diferents, jo els dono les gràcies als BENEGRE.CAT per oferir quelcom collonut i que no m’esperava. Un encert digne d’avui en dia i que des d’aquí proposo com a regal infal·lible per amics i no tan amics. Gràcies Magí Fortuny, Toni Mata, Àlex Solà i Ona Vinyamata.