diumenge, 25 d’octubre del 2015

Divergent i Insurgent



L'Editorial labutxaca ens porta la trilogia "Divergent" de Veronica Roth . Avui farem un repàs de les seves dues primeres novel·les: Divergent i Insurgent. Molts ja haureu vist la pel·lícula, però què aporta de nou la novel·la?

La seva escriptura us atraparà, tan se val l’edat que tingueu, si us agrada la bona literatura, les històries complexes però amb fonaments, les vicissituds de l’ésser humà, les aventures i els sentiment profunds, aquesta trilogia us esta esperant.

Els personatges són molt complexos encara que l’autora intenta presentar-los d’una manera molt simple, molt definida i marcada, però els esdeveniments futurs els faran créixer i desenvolupar més aptituds que les que presenten en un bon principi. 

Les seves descripcions dels llocs i de les faccions recreen un ambient molt creïble en una societat estamental, cosa que convida al lector a entrar en una simulació d’un món que l’espera enmig de planes que passen de manera ràpida, és gairebé impossible deixar de llegir, sempre desitges saber que passarà després.

Per tots aquells que em coneixeu ja sabeu que devoro llibres, però feia temps que una saga o trilogia no em durava tan poc entre les mans, crec que he agafat fins i tot la forma del sofà.

Amb aquesta descripció general de l’obra ja us podeu començar a imaginar el que us espera, però us faré cinc cèntims de tot allò que trobareu a cada volum.

DIVERGENT

“Una decisió et pot canviar per sempre”
Una decisió determina els teus amics
Una decisió defineix les teves creences
Una decisió marca la teva lleialtat
Una decisió et pot canviar per sempre

En aquest primer volum ens trobem en una societat formada per faccions, a cada una d’ella en formen part els individus amb unes capacitats determinades. Al complir els setze anys els joves de cada facció poden triar quedar-se a la facció on són amb la seva família o ser transferits a un altre facció.
Les cinc faccions són: 

Abnegats: vesteixen de gris, no tenen privilegis i tenen a les seves mans el poder, ja que no tenen cobdícia i anteposen el bé dels altres enfront el seu propi.

Francs: vesteixen de negre i blanc, aporten líders fiables en matèria de justícia, anteposen sempre la veritat.

Amistat: vesteixen de groc o vermell, són amables, afectuosos i lliures.

Erudició: vesteixen de blau, són intel·ligents, seriosos i analítics.

Intrepidesa: Vesteixen de negre, són arriscats i valents, protegeixen la ciutat.


La nostra protagonista és la Beatrice, una jove abnegada que té aptituds per ser de més d’una facció, cosa que és molt perillosa, és divergent, té aptituds per triar entre diverses opcions, però en el moment de la veritat deixa la seva facció i marxa a Intrepidesa, una facció on les proves per demostrar la seva valia són molt dures i només ofereix dues opcions sobreviure i ser intrèpid o ser expulsat i quedar sense facció.

Allà coneixerà els que seran els seus nous amics, la seva nova família, els seus instructors i en Quatre, un personatge complicat que la confon, la desconcerta i la porta fins a límits on ella no hagués cregut mai poder arribar.

Tot sembla molt idíl·lic, però sempre que hi ha una societat on el poder està en mans d’uns quants, hi ha gent disposada a agafar-ne una part per a ells mateixos. Una guerra esclatarà entre les faccions i els nostres personatges hauran de decidir quin camí prendre i lluitar contra les seves pròpies pors.

La por i el desconeixement són perillosos i els Divergents estan a punt de descobrir el que el futur els espera si es queden amb els braços plegats.

INSURGENT

“Una decisió et pot destruir”
Una decisió comporta sacrifici
Un sacrifici suposa una pèrdua
Una pèrdua implica una càrrega
Una càrrega esdevé una lluita
Una decisió et pot destruir

La guerra entre algunes faccions ha esclatat, tot és força confús i la Tris i en Quatre decideixen anar a buscar ajuda a les faccions que encara es mantenen al marge, poca cosa trauran d’elles, els intrèpids han quedat dividits en dos grups: els traïdors i la resta, els erudits s’han aliat amb els traïdors i han conspirat per acabar amb els abnegats, els amics ofereixen asil i els francs no tenir força suficient per ser un perill. 

Però aquells amb qui ningú comptava, aquells sense facció estan preparats per lluitar i recuperar el poder i els secrets que amaguen els erudits per crear una societat nova i més igualitària.

Molts personatges coneguts acompanyaran la Tris i en Quatre en la recerca d’allò que tots volen per poder acabar amb la guerra i la destrucció, personatges nous apareixeran en escena fent trontollar el món de tots dos, traïcions inesperades i aliances que pengen d’un fil donen força a la narrativa d’aquest segon volum. 

Però quan la veritat sorgeixi a la llum és molt possible que no siguin capaços de controlar-ne els efectes, estaran preparats per descobrir que hi ha fora els murs de la seva ciutat? 

Un volum que deixa el final amb un ai al cor i amb més preguntes que respostes. Però per sort ja podem tenir a les mans la seva continuació.

Us deixem assimilar una mica tota aquesta informació i en breu us farem cinc cèntims del final.

Penseu que us he parlat molt per sobre de la història, ja que crec que aquells que els heu llegit sabreu llegir entre línies i aquells que encara no els heu descobert no us volia “spoilejar” la trama i el que el cinema no ha mostrat.

No sabreu quins personatges són bons i quins dolents, quins canviaran de bàndol o quins moriran, només us he deixat petites molles de pa que haureu de seguir.