dissabte, 30 de gener del 2016

La noia que fa vint mesos que és a la presó



Per Àngela Sánchez Vicente


A La noia que fa vint mesos que és a la presó trobem una obra emmarcada en la novel·la negra però que realment pertany al subcorrent de la novel·la judicial.

És un tresor amagat a les llibreries que el podem comparar amb les narracions d’Erle Stanley Gardner o del propi John Grisham. Crec que les comparacions són odioses i més encara en aquest cas, els autors que us he citat òbviament són bons escriptors però jo em declaro més fidel al que jo entenc per escriptor sense tant màrqueting... un home al que li agrada escriure i converteix allò que fa en art i que cobra valor per si mateix prescindint de plataformes publicitàries... si, valoro molt més la ploma d’en Josep Torrent en aquest cas.

En aquesta novel·la coneixerem a la Júlia, una noia que és acusada de matar a ganivetades a la seva ex-parella.

Ningú del seu entorn ho pot creure i molt menys el seu amic Esteve, ell la coneix molt bé però clar, sempre hi pot haver el dubte raonable.

Viurem un judici des de dins, amb la premsa esperant a peu de carrer, amb un jurat implacable, amb la magistrada, el fiscal, l’advocat. No hi falta de res... o si? I les proves?

Cinc dies intensos plens de por, ràbia i dubtes ens aclaparen de tal manera que el converteixen en una lectura altament addictiva. 

Us asseguro que arribareu a pensar que és innocent i també que pot ser culpable, us posareu nerviosos amb el poca solta i inexpert advocat i tastareu com es desenvolupa un procés judicial d’una manera molt clara.

La feina de documentació ha estat fonamental per redactar una novel·la tan versemblant i tensa on no hi ha espais per respirar i cada nou gir ens pot fer canviar una mica la perspectiva.

A més els personatges estan tan treballats que és una trama espectacular i realment necessites llegir la darrera plana per acabar amb els interrogants que et van sorgint durant la lectura.

Amb un ritme trepidant, Alrevés es llença a un gènere a descobrir de la millor manera possible i de la mà d’un gran autor al que li agraïm de cor aquesta novel·la.

Us recomanem que aneu a les llibreries a per un exemplar i esbrineu què va passar amb l’ex de la Júlia i quin rol hi va tenir ella. 

És culpable? És innocent? I el que és més important... és justa la justícia?