dijous, 11 de febrer del 2016

L'herència del vell pirata



Per Àngela Sánchez Vicente


Avui us presento una novel·la adreçada als adolescents que realment m’ha fascinat i m’ha fet pensar molt. 

A L’herència del vell pirata trobarem una gran aventura alhora que un gran motiu per reflexionar sobre el dol, el valor de la família i les arrels d’un mateix. 

Què millor que una gran historia que pot servir com a eina didàctica i travessar la sensibilitat dels més jovenets? Com a mestres creiem que hauria de ser present a totes les aules.

La novel·la d’en Llorenç Capdevila, ens presenta al Met, un noi que després del funeral del seu avi descobreix a la seva biblioteca un sobre amb el seu nom. Un cop té el sobre a les mans sap que la seva vida ha canviat, l’avi li va deixar un llegat que no pot rebutjar i és molt més interessant que qualsevol llegat econòmic.

El sobre té un enigma que el convidarà a investigar per les branques del seu arbre genealògic i li farà conèixer al seu avi d’una manera diferent i molt més profunda. 

És màgic com l’avi li fa l’acompanyament en el dol a traves de fets i records que li va despertant. Com més el coneix s’hi sent més pròxim encara que no sigui de manera corpòria.

No m’estranya que hagi estat mereixedor del Premi Gran Angular 2015, fins i tot a mi m’ha tocat els fils i m’ha fet emocionar, riure i plorar alguna llagrimeta.

És sensible sense ser nyonyo, un viatge introspectiu sense donar-te’n conte, un procés de dol diferent on l’acompanyament és el punt principal i la descoberta de les facetes més intimes i aventureres de l’avi.

Gràcies a Cruïlla podem anar a l’encontre amb una gran obra i un autor que respecta al seu públic i el tracta com a un adult en miniatura i no subestima la seva capacitat intel·lectual ni sensitiva i és conscient de les emocions que els pot despertar la mort d’un ésser proper com és l’avi en aquest cas.

Poca cosa puc afegir, estic sense paraules... Podria fer una llista d’adjectius positius però realment desitjo que el llegiu i el desgraneu poc a poc i descobriu la grandesa que amaga aquest petit llibre.

És un tresor amagat a les llibreries! 

Us recomano que aneu a per ell!