dijous, 14 de juliol del 2016

Els diables



Per Àngela Sánchez Vicente


Pim, pam, pum

Ja ha tornat

Pim, pam, pum

Ja ha arribat

Avui ens retrobem amb El Patufet i les tradicions catalanes i aquest cop i de cara a aquest estiu que ja ha tret el cap ens presenten a Els diables, els protagonistes per excel·lència de tota festa popular en que el bé i el mal es debaten i donen la benvinguda a l’estació estival i a les merescudes vacances dels infants.

En aquest nou volum a càrrec d’en Roger Roig i de l’Hugo Prades ens expliquen tot el que hem de saber sobre la festa del foc. 

Acompanyarem al nostre petit amic en l’espera fins que comenci la festa, ens espantarem amb els sons ensordidors i gaudirem del color brillant del foc, les guspires i la llum que s’obre pas per el fum que generen.

És tot un espectacle protagonitzat per uns dimonis amb banyes i vestits de retalls que amb molta gracia recitaran versos ben divertits fins que arribi l’àngel.

Les festes dels diables són una de les tradicions per excel·lència de les terres catalanes i els ben menuts les viuen amb gran il·lusió. Aquest conte és ideal per ajudar a la preparació de la festa, la vestimenta més adient i comprendre el que significa aquesta dualitat o lluita entre el bé i el mal.

Gràcies a Cossetania Edicions ampliem la col·lecció d’aquest gran costumari català amb unes il·lustracions atractives que combinen a la perfecció amb la narració. 

Els menuts el gaudeixen i alhora estableix un pont perquè els adults recordem com vivíem nosaltres les festes i els puguem explicar com ens sentíem, si han canviat d’alguna manera i sobretot que agafin consciència de la bellesa de les festes i les seves arrels.

Mirant enrere m’ha encantat; per mi els diables sempre han estat especials però m’he sorprès a mi mateixa amb el record que tinc de ben petita mig amagada a les cames dels pares perquè el soroll i el foc al cor de la nit em feia una por tremenda! Poc a poc em vaig enamorar de la festa i al entendre tot el que significava i des de quants anys es celebrava per mi era una festa màgica i preciosa que marca la transició entre l’època escolar i les apreciades vacances.

Hi ha alguna cosa més visual i atractiva que un bon correfoc? 

Crec que aquesta festa marca a la perfecció la dualitat dels catalans entre el seny i la rauxa!

Bona festa amics! A gaudir dels diables!