diumenge, 11 de setembre del 2016

La maledicció dels Palmisano



Avui si que us recomano un llibre amb el cor a la mà, amb total sinceritat i amb la seguretat que us agradarà tant com a mi.

Us presentem La maledicció dels Palmisano la darrera novel·la del gran Rafel Nadal que ja ens va captivar amb Quan érem feliços i Quan en dèiem xampany.

De la primera ja us vàrem comentar els petits detalls, grans personatges i moltes píndoles de retrats de família són els fonaments per construir una obra que val la pena ser paladejada sense presses per tal d’absorbir-ne tota la seva essència, les accions, el marc històric, les tradicions, el retrat familiar i tot allò que ens transmet a nivell personal.

I a la segona va de Reims a Cassà en un vaivé constant que mostra el contrapunt entre la riquesa i la despreocupació europea i el treball més rústic i entregat que es donava a  les terres catalanes. És un gran retrat sobre la gent de finals del segle XIX i inicis del XX que varen ser extremadament forts i que sacrificaven tot allò que tenien i no tenien per tal de millorar les condicions de vida del seu context i de la seva família. 

Amb el nou títol que presenta manté una coherència amb les seves predecessores doncs encara situa la trama principal en un entorn real i en una època de canvi per la humanitat i a més els personatges tenen tants matisos que sembla que puguin sortir del llibre per explicar-te la seva historia i tot allò que barrinen als seus caparrons.

Viatgem a la Itàlia que serà bombardejada pels alemanys a la dècada dels quaranta. Dues famílies, millor dit, dues dones veuran com compartiran vivències i part del seu destí per tal d’assegurar-se la continuïtat i el honor dels seus estimats i el petit que naixerà.

Després de morts, morts i més morts durant la crua guerra la Donata i la Francesca ambdues vídues. veuen un somriure als seus llavis al conèixer la noticia esperançadora i alhora una mica angoixant de la vinguda del fill de la Francesca.

Li posaran Vitantonio en honor als seus dos marits morts i víctimes del que en diuen la maledicció dels Palmisano doncs el cognom que durà intentarà defugir de tan funest destí. Es convertirà en un Convertini i en germà de la Giovanna. 

Un amor tan gran i una confiança plena cap al nen i la protecció entre elles ens endinsarà en un tornado de sentiments que ens aclapararà i ens deixarà més d’un cop amb un nus a la gola i no sabrem si plorar o cridar de ràbia.

Poc podien sospitar que a la Primera Guerra Mundial van tenir moltes morts els Palmisano i que tot i voler evitar-ho, ara, a la Segona guerra Mundial serà el torn dels Convertini. Destí? Casualitats? Maledicció?

Espanta saber que és una novel·la basada en fets reals i et fa qüestionar molts aspectes de la condició humana i allò que les dues Grans Guerres ens han deixat... i el poc que hem après d’elles.

Enmig de tanta foscor i tragèdia hi ha molts espais per amors i amistats que ens ompliran de llum i ens mostraran el veritable ying yang de la vida.

La gran pregunta és si podran escapar a la maledicció i aconseguir que en Vitantonio visqui una vida plena.

Creieu que podran? De la mà de labutxaca ho descobrireu i acompanyareu a dues heroïnes per uns temps convulsos en una historia sense precedent i narrada pels àngels.

No us la deixeu perdre! L’heu de llegir!