diumenge, 11 de desembre del 2016

Les dones del 36



Per Àngela Sánchez Vicente


Us presentem Les dones del 36, una oportunitat per retre homenatge a Nou dones i una guerra i en global al sexe femení i a la seva força durant una època ben turbulenta.

La ploma documentadíssima i molt treballada de la seva autora, Isabel Olesti ens mostra el rol de determinades dones i la seva rellevància durant la Guerra Civil.

És un homenatge al passat que segueix esdevenint present, a unes dones amb noms i cognoms que varen fer reals proeses per seguir amb la seva vida i assumir la transformació que van viure amb la Guerra. 

Sembla que el coratge, l’entrega, la valentia i molts altres adjectius que s’oposen a la por només es podien atribuir als homes però a la realitat aquestes heroïnes varen fer molt per elles mateixes, pels seus iguals i ens han deixat una gran lliçó per generacions futures.

A més, el pròleg d’Antonina Rodrigo ens ajuda a centrar-nos en el marc històric i social d’una manera molt directa per tal que entrem a la historia de cada dona amb una vehemència especial i sobretot amb molta sensibilitat i empatia.

Mai un llibre sobre la Guerra m’havia transmès tanta força vital.

Al no sotmetre’s al Règim del Generalíssim estaven fent una crida mundial que anunciava molt clarament que no volien perdre els seu drets sinó encara obtenir-ne més i que no tenien gens de por a les represàlies.

Elles ens han situat on som ara i encara ens queda molt camí per la igualtat de gèneres però elles son les veritables lluitadores doncs a més de reclamar el que volien havien de lluitar per mantenir-se en vida.

La Conxa Pérez farà servir la seva petita tenda per organitzar reunions polítiques; la Trinidad Gallego ens mostrarà la tendresa i la compassió amb la seva feina a la presó i als hospitals; la Carme Casas ens mostrarà la repressió doncs va estar molt anys sense veure a la seva família; l’Emèrita Arbonès ens mostrarà com l’amor és el motor del món; la Manola Rodríguez després de la seva estada a presó vindrà a Barcelona a ajudar a tots els clandestins; l’Enriqueta Gallinat amb la seva oratòria ens explicarà moltes coses a través de les seves conferències; la Victòria Santamaria ha de fer front a la orfandat de la seva filla i a la seva pròpia tristesa; la Maria Salvo lluitarà cos a cos contra el moviment i per acabar, la Josefina Piquet ens mostrarà el que significa ser filla d’exiliats.

Cada una d’elles amb una historia diferent però interconnectada ens ajudarà a fer-nos cinc cèntims de com vivien en aquelles èpoques i el que va significar el nou règim per a les dones.

No deixeu passar l’oportunitat de conèixer-les i no rebutgeu el gran poder didàctic d’aquesta novel·la que ens ofereix labutxaca.

Ara és l’hora valentes de seguir amb la seva força lluitant per la igualtat i les nostres llibertats.