divendres, 3 de febrer del 2017

L'imperi dels lleons



Per Àngela Sánchez Vicente


Encarem aquest nou any amb boníssimes propostes de novel·la negra. Els lectors d’aquest gènere som voraços, impacients i selectius per això estem d’enhorabona al tenir un cop més una obra d’en Sebastià Bennasar entre mans.

Ens ha conquistat amb anterioritat amb títols com “El país dels crepuscles” i “On mai no creix l’herba” i en les seves incursions en altres gèneres però el que cal destacar és la seva forta vinculació al món de les lletres com a precursor i divulgador de les lletres catalanes.

Amb la seva nova novel·la titulada L’imperi dels lleons ens trasllada al millor de les bandes criminals i les màfies. 

Oblideu tot el que heu llegit fins ara de màfies mal ambientades o super produccions que heu vist en les que al final es perd la essència del missatge central i aboqueu-vos a aquesta lectura.

Dir que és una historia ferotge és quedar-se curt. Té les dosis adequades i necessàries de crim, d’investigació, de venjança, de sentiments i de trames al voltant de la França dels anys setanta que ens deixarà perplexos i amb ganes de més.

Les trames de les bandes s’estenen fins al tràfic de drogues, la prostitució, els diners bruts i els diners fàcils tant dels rics com dels pobres. La delinqüència no entén de classes socials encara que sempre hi ha una escala de poder que domina.

La banda del Jean Neige es veu en un camí sense retorn al 2006. Podrà el fill del Neige mantenir el nivell del clan i mantenir el poder del que han gaudit fins ara?

Tranquils que en aquesta apassionant novel·la que batega de manera intensa trobarem totes les respostes. 

Sembla mentida com amb un treball tan bo de documentació ens trasllada a fets que els pots sentir i percebre com si fos una pel·lícula i a més tan ben explicat que et pots imaginar el poder que es manejava per aquells moments a la Europa més occidental. 

Tot i ser mafiosos i en teoria són personatges freds i calculadors als que no els importa causal el mal en benefici propi també veiem el que passa emocionalment quan toquen a una peça clau dins el clan. 

Una organització peculiar amb les seves pròpies normes que sense estar escrites tothom que hi pertany les sap i les respecta més que a la seva pròpia vida.

De la mà de Crims.cat tornem a demostrar com no cal anar massa lluny per trobar literatura de la bona sense anar massa lluny de casa nostra. 

Per nosaltres l’autor ja tenia un lloc privilegiat a les estanteries i el recomanem amb molta vehemència però amb aquesta novel·la hem de reconèixer que s’ha superat brutalment.

És addictiva, fina, dura, tractada amb veracitat i amb un ritme que accelerarà la vostra lectura.

No ho penseu massa més i aneu a per un exemplar!