diumenge, 9 d’abril del 2017

Algú com tu



Avui estem molt contents i volem celebrar la literatura compartint la darrera novel·la publicada a labutxaca d’en Xavier Bosch, amic de la casa i autor de la trilogia de novel·les del periodista i investigador Dani Santana: Se sabrà tot (Premi Sant Jordi 2009 i llibre més venut del 2010), Homes d’honor (2012) i Eufòria (2014).

Fa un gir a la seva prosa i ens recomana Algú com tu, una novel·la on l’amor més pur i alhora passional marcarà la vida dels nostres protagonistes d’una manera profunda i transgressora per les seves maneres de concebre i sentir la vida.

La Gina, anys més tard de la mort de la seva mare troba un grapat de cartes que es va escriure amb el jove Jean-Pierre, un noi que va conèixer quan va anar a París pel casament de la seva cosina. Només van ser quatre dies intensos però que poden canviar l’avui de la Gina i respondre-li moltes preguntes a més de mostrar-nos que l’amor pot ser tan fràgil com una papallona però alhora tan fort com aquesta que pot travessar un camp d’espines sense ferir-se.

Poden quatre dies canviar el món d’una persona i marcar a foc un nom al cor?

En aquesta novel·la guanyadora del Premi Ramón Llull d’enguany descobrirem l’affair del Jean-Pierre, un galerista d’art lliure d’esperit que és tot el contrari de la Paulina Homs, una dona tradicional i de vida tranquil·la que només es preocupa pel benestar de la família i aquells que l’envolten.

Serà un xoc de trens, dos mons oposats que obren la finestra per deixar traspassar la llum i la pau d’un cor que batega al mateix ritme i mogut per la mateixa passió.

Un gran relat d’amor que es construeix a partir dels bocinets de la història i les cartes que la Gina troba i s’entossudeix a unir com si es tractés d’un trencaclosques. 

Potser si que la Gina té un deix detectivesc que ens mostra una ombra del que han estat les novel·les protagonitzades per en Dani Santana però és un llibre totalment nou que ens mostra la vitalitat de l’amor i la seva força a través dels temps i de la pròpia mort. 

Aquest autor no té gènere que se li resisteixi i a més té una humanitat i humilitat que el fa ser un dels gegants de la literatura actual catalana. Per mi és un referent i de ben segur que ens té més sorpreses guardades al calaix de la seva imaginació.

Amb aquesta novel·la que ens ha ofert labutxaca reconec que m’ha emocionat i ha traspassat els fils de la meva emotivitat, és d’aquells llibres que t’agrada llegir sense que et mirin per poder deixar anar la teva imaginació i si ha de caure una llàgrima, doncs que caigui amb llibertat.

Alliberador, preciós, sensible, subtil, sense caure als clixés... què més es pot demanar?

Voleu saber què descobrirà la Gina? La voleu acompanyar en aquesta travessia vital? Jo de vosaltres no m’ho pensaria i aniria a una llibreria a buscar un exemplar. Un cop obres aquesta novel·la les llums de la teva vida s’apaguen i et rendeixes sense poder-ho evitar a una lectura que t’atrapa i no et deixa escapar.

Vinga va, llanceu-vos a la descoberta de l’amor!