diumenge, 17 de setembre del 2017

Un secret de l'Empordà



Per Maria Valle Viña


Quan vaig llegir el títol del llibre que avui us presentem em va semblar que havia de ser un llibre interessant i misteriós. Un cop el vaig començar a llegir i em vaig endinsar en les històries que ens explica em va convèncer del tot. 

labutxaca ens apropa Un secret de l’Empordà, que ens fa un recorregut per l’Europa d’entreguerres. Comença a l’agost de 1935 a la carretera d’Albons a Viladamat on un Rols-Royce avança a tota velocitat i acaba estavellat contra un arbre. 

Al seu interior hi viatgen el príncep Mdivani i la seva amant, la baronessa Thyssen. Tot el que va succeir abans i desprès d’aquest fet ens ho relata en Joan en una conversa que té amb en Fred a l’any 1992. Junts rememoren l’accident i el secret que s’hi amaga. 

La conversa desplega la història dels ocupants del cotxe i les seves relacions amb personatges del moment, com Sert i Dalí, i també les dues guerres mundials, la Guerra Civil espanyola, l’auge del nazisme, les vils accions de la Gestapo, la vida desenfrenada dels aristòcrates decadents i la misèria dels refugiats catalans als camps francesos. I, enmig del caos, la dignitat d’un poblet que, desafiant l’enemic, preserva el seu gran secret. 

L’espiral de la novel·la, com la tramuntana que sovint bufa a Albons, s’emporta el lector a recórrer, en un relat vertiginós que el deixarà sense alè, els moments cabdals de l’Europa d’entreguerres. 

L’autora del llibre es Imma Tubella, doctora en Ciències Socials i Catedràtica de Comunicació per la UOC, de la qual va ser rectora entre el 2006 i el 2013. Titular d’una càtedra sobre Educació i Tecnologia al Collège d’Études Mondiales de París, és membre, entre altres, del Consell Assessor de Catalunya de Telefónica i del Consell Assessor de Catalunya d’Endesa. 

Un secret de l’Empordà és la seva primera novel·la. Imma Tubella ens narra la història d’una forma molt propera i atractiva pel lector, despertant la curiositat continua amb els diferents successos que ens relata. 

Els tema principal de la novel·la, els misteris que s’hi amaguen, els personatges que hi apareixen, les dades i fets històrics que ens trobem, els diferents escenaris que ens descriu, la prosa de l’autora... tot plegat fa de Un secret de l’Empordà una novel·la per ser llegida i recomanada. 

I jo us recomano que gaudiu de les seves primeres planes que aquí us deixo.