dijous, 12 d’octubre del 2017

Barcelona. Viatge a la perifèria criminal



Per Àngela Sánchez Vicente


M’encanten les novel·les que s’emmarquen en els carrers de la meva ciutat i m’apassionen els misteris que cada cop ens presenten l’ editorial Alrevés sota la seva col·lecció Crims.cat.

Un segell que ha crescut, ens ha presentat a molts autors dels que ja som incondicionals i ara es donen cita a Barcelona. Viatge a la perifèria criminal.

Un volum impressionant a cura d’Alex Martín Escribà i d’en Sebastià Benassar en que es reuneixen les grans veus de la novel·la negra i detectivesca catalana per mostrar-nos Barcelona des d’un prisma misteriós, intrigant i ple de sospitosos.

Autors i amics de la casa com són Graziella Moreno, Albert Figueres, Anna Maria Villalonga, Rafa Melero, Esperança Camps, Emili Bayo, Mireia Llinàs, Josep Lluís Roig, Margarida Aritzeta, Andreu Martín, Sílvia Mayans, Jordi de Manuel, Raquel Gámez Serrano, Llort, Susana Hernández, David Marín, Empar Fernández, Lluís Bosch, Núria Cadenes, Juli Alandes ens presenten uns relats en que els dubtes i els interrogants es multipliquen.

Cada relat és diferent i explota una vessant d’aquest gènere en particular extraient el bo i millor de les lletres catalanes actuals.

Barris com el Guinardó, el Carmel, Horta, Montbau, Poblenou, Besòs, el Poble-Sec, la Verneda, Verdum i Bellvitge seran els escenaris de crims macabres, de successos obscurs en que habitaran personatges excèntrics que mostraran la maldat i la bondat humana des de la màxima evolució psicològica dels protagonistes.

Vint relats a quin d’ells millors que ens ensenya una mica més la flor i nata d’aquest grup d’escriptors que creix dia a dia.

Aquest recull de bones histories té una doble vessant: per una banda descobrireu unes histories apassionants i per l’altre teniu una cita amb autors dels que us asseguro voldreu descobrir quins altres llibres han escrit i voldreu endinsar-vos en la seva producció. 

Cada relat completa a l’altre per fer de Barcelona un skyline dark i sinistre.

Policies, detectius i nosaltres mateixos anirem rere les enigmàtiques passes dels dolents i alhora mirarem de reüll a tots els que ens fan sospitar.

Àgil de llegir i molt interessant pels habitants de la ciutat és un tribut a un gènere que avui en dia està d’enhorabona pel planter d’escriptors i pel nou respecte dels lectors vers les novel·les d’aquest tipus.

Passegeu per la ciutat des de casa amb una copeta a prop. 

Se us acut un pla millor?